ZF 24

Doar două din zece hoteluri şi restaurante plătesc impozitul specific. "“În 2017 veniturile la buget aduse de industria turistică vor creşte de aproape şapte ori"

 Doar două din zece hoteluri şi restaurante plătesc...

Autor: Mona Scarisoreanu

24.03.2017, 15:29 1062

“În 2017 veniturile la buget aduse de industria turistică vor creşte de aproape şapte ori prin aplicarea impozitului specific. Însă, în cazul a circa 80% dintre societăţile cu activitate specifică din turism nu se aplică impozitul specific, ci impozitul pe venit fiindcă nu au cifră de afaceri de peste 500.000 de euro”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Nicolae Istrate, vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turism (FPTR).

Nicolae Istrate arată că, în cazul hotelurilor care deţin şi alte spaţii, cum ar fi magazine, frizerii etc, pentru aceste activităţi se va plăti impozitul pe profit de 16%, iar pentru activităţile care se regăsesc în codurile CAEN din Legea 170 (legea impozitului specific) se va plăti impozit pe profit dacă au o cifră de afaceri de peste 500.000 de euro, iar dacă au o cifră de afaceri mai mică, vor plăti impozit specific. Impozitul se va aplica tuturor societăţilor comerciale, care au activitate ce se încadrează în cele opt coduri CAEN prevăzute în Legea 170, nu doar societăţilor din turism.

Acesta a explicat de ce FPTR a solicitat introducerea impozitului specific: “Am urmărit promovarea eticii în afaceri, eliminarea concurenţei neloiale, conformarea voluntară, astfel încât toată lumea să plătească impozit , iar industria turistică să scape de eticheta comerţului la negru”.

Deşi despre necesitatea introducerii impozitului forfetar în turism se discută de mult timp, abia în urmă cu aproximativ doi ani ideea a fost reluată printr-o iniţiativă legislativă, a fostului parlamentar, în prezent ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre. Ca noutate, noua variantă se referă doar la opt activităţi specifice din turism, ale căror coduri CAEN se regăsesc în primul articol al Legii 170: hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare, facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată, parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere, alte servicii de cazare, restaurante, activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente, alte servicii de alimentaţie, baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor.

Vicepreşedintele FPTR explică că, acest impozit va fi plătit de toate societăţile comerciale care la data de 1 ianuarie 2017 sunt plătitoare de impozit pe profit de 16%, conform titlului II al Codului Fiscal, indiferent dacă înregistrează sau nu profit.

În titlul II sunt incluse societăţile comerciale care se încadrează pentru plata impozitului pe profit, iar în titlul III cele care sunt încadrează impozitului pe venit.

Istrate arată că, în 2017 a crescut plafonul pentru societăţile comerciale plătitoare de impozit pe venit, de la 100.000 de euro la 500.000 de euro, acestea trebuind să achite 1% din venitul obţinut. Astfel, în cazul a circa 80% dintre societăţile cu activitate specifică din turism nu se aplică impozitul specific, ci impozitul pe venit fiindcă nu au cifră de afaceri de peste 500.000 de euro.

“Fiindcă avem o cifră de afaceri mai mică de 500.000 de euro, ne-am înregistrat la Administraţia Fiscală ca să plătim impozit pe venit şi nu cel specific”, a precizat, pentru MEDIAFAX, Gigi Marzavan, administrator unic al societăţii Decebal din Neptun, care deţine hotelul cu acelaşi nume.

În funcţie de categoria structurii de primire turistică, în legislaţie există criterii obligatorii pentru asigurarea serviciilor turistice. De exemplu, un hotel de patru stele este obligat să ofere servicii de mic dejun. Noutatea acestei legi este că se face diferenţa între unităţile de alimentaţie publică impuse şi cele independente, care nu sunt legate de activitatea vreunui hotel. În cazul unităţilor de alimentaţie publică impuse nu se plăteşte impozit decât pe locurile de cazare. Însă, unul dintre criterii este ca numărul locurilor la unitatea de alimentaţie publică impusă să fie egal cu cel al locurilor de cazare.

În cazul hotelurilor sezoniere (peste 85% dintre hotelurile de pe litoral au activitate sezonieră, de cinci luni), acestea vor plătit un impozit specific în funcţie de perioada de funcţionare, care rezultă din autorizaţia de funcţionare eliberată de primărie, dar nu mai puţin de 153 de zile pe an.

Pentru aplicarea impozitului specific, Ministerul Turismului a modificat normele de clasificare astfel încât în anexele la certificatul de clasificare atât al hotelului, cât şi al unităţii de alimentaţie publică apar specificate suprafeţele comerciale , numărul de locuri şi dacă unităţile de alimentaţie publică sunt impuse sau independente.

“În normele de aplicare ar trebui să se precizeze criteriile de aplicare a impozitului specific pentru hotelurile care au în structura de cazare şi spaţii la o clasificare inferioară (de exemplu, un număr de camere clasificate la treistele şi un altul la patru stele), impozitul urmând să fie calculate în funcţie de numărul locurilor pentru fiecare clasificare în parte”, este de părere Istrate.

Normele de aplicare ale Legii 170 au fost publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor, fiind puse în dezbatere publică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO