ZF 24

Fintech-ul polonez XTB anunţă că România se află pe locul 4 după creşterea numărului de clienţi şi locul 6 după mărime, din cele 20 de pieţe pe care activează platforma de investiţii

Fintech-ul polonez XTB anunţă că România se află pe...

Autor: Roxana Rosu

28.03.2024, 13:17 5009

Fintech-ul polonez XTB, care operează o platformă de investiţii online pe pieţele de capital, anunţă că România se află pe locul patru după creşterea numărului de clienţi şi locul şase ca mărime, din cele peste 20 de piete pe care activează platforma, majoritatea investitorilor locali alegând acţiuni şi ETF-uri.

Fintech-ul are 12 birouri, în Polonia, Marea Britanie, Germania, România, Spania, Republica Cehă, Slovacia, Portugalia, Franţa, Chile şi Dubai, şi a depăşit anul trecut pragul de un milion de investitori la nivel global.

„XTB este într-o continuă dezvoltare, iar atingerea acestui prag într-un timp atât de scurt ne confirmă faptul că beneficiem de încrederea clienţilor noştri. Ne bucură faptul că investitorii din România au contribuit la această realizare importantă. Ţara noastră este pe locul patru în topul cu cea mai rapidă creştere în privinţa numărului de clienţi noi, majoritatea dintre aceştia alegând investiţiile în acţiuni şi în ETF-uri. De asemenea, dacă ne referim la importanţa şi mărimea pieţelor din grupul XTB, România se află pe locul şase, la nivel global”, a explicat Irina Cristescu, General Manager XTB România.

Anul trecut, 312.000 de clienţi noi au folosit aplicaţia şi platforma de investiţii XTB, fintech-ul raportând un profit net consolidat de 175 milioane euro şi venituri consolidate de 351 milioane euro.

„Ne propunem să devenim cea mai importantă aplicaţie de investiţii din Europa, oferind clienţilor noştri un spectru larg de produse financiare uşor de utilizat pentru a tranzacţiona, investi şi economisi. În 2024, pe măsură ce vom adăuga obligaţiuni, produse de pensionare şi portofel electronic cu un card pentru mai multe valute, ne aşteptăm la 65-90.000 de clienţi noi pe trimestru”, a declarat Omar Arnaout, CEO al XTB.

În al doilea trimestru din 2024 platforma are în plan să adauge obligaţiuni ca o nouă clasă de active în portofoliul pasiv al XTB. Oferta va include obligaţiuni guvernamentale şi corporative, emise de corporaţii globale de renume cu un rating relativ sigur (de la AAA la BBB-).

În prima jumătate a anului, va fi lansată în Polonia şi componenta de Social, care va permite clienţilor să urmărească activitatea investitorilor cu cele mai bune randamente din portofoliul XTB, dar şi pe cea a prietenilor sau familiei.

De asemenea, în trimestrul al treilea din 2024 XTB intenţionează să lanseze, tot în Polonia, un produs dedicat pensiilor. Posibilitatea implementării unor programe similare va fi cercetată şi pe alte pieţe, inclusiv în România.

XTB a fot înfiinţată în Polonia în 2002 şi are peste 935.000 de clienţi la nivel global. Platforma permite clienţilor să tranzacţioneze peste 5.900 de instrumente, inclusiv acţiuni, ETF-uri, CFD-uri bazate pe perechi de valute, mărfuri, indici, acţiuni, ETF-uri şi criptomonede.

Din 2016, acţiunile XTB sunt listate la Bursa de Valori din Varşovia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO