ZF 24

Întrebări şi răspunsuri despre Brexit. Ce se va întâmpla acum cu Marea Britanie, când va putea ieşi din UE şi care vor fi relaţiile cu România. ”Marea Britanie a fost tot timpul o ţară protecţionistă, izolaţionistă şi mândră”

Întrebări şi răspunsuri despre Brexit. Ce se va...

Autor: Sorin Pâslaru

24.06.2016, 07:00 33539
Q&A despre Brexit cu Flavia Durach, asistent universitar doctor SNSPA, membru al Center for EU Communication Studies
 
Ce se întâmplă practic din punctul de vedere al relaţiilor Marii Britanii cu UE dacă se decide Brexit la referendum?

Eventuala ieşire a Marii Britanii din UE ar fi un proces complicat, fără precedent. Articolul 50 din Tratatul UE prevede că orice stat are dreptul să se retragă, dar trebuie să notifice Comisiei Europene intenţia sa cu doi ani înainte.

În aceşti doi ar urma să se negocieze viitoarea relaţie cu UE, prin negocieri formale şi transparente. Pentru Marea Britanie, ieşirea ar însemna renegocierea tuturor înţelegerilor cu UE, comerciale şi politice. În funcţie de aceste eventuale negocieri vor apărea noile înţelegeri pe circulaţia forţei de muncă, a mărfurilor, a capi­talului şi a serviciilor. Indiferent de rezultatul nego­cierilor, este evident însă că vom asista la limitarea liberei circulaţii.

Ce se întâmplă cu românii care lucrează astăzi fără restricţii în Marea Britanie, o vor mai putea face?

Depinde de schimbările legislative care vor surveni ca urmare a celor doi ani de negocieri, dacă va avea loc Brexitul. Românii care lucrează astăzi în Marea Britanie sunt în expectativă, viitorul lor este nesigur, precum şi al celor care vor vrea să plece la muncă în continuare în UK. Vor fi înăsprite mult condiţiile de muncă acolo pentru cetăţenii UE, deci şi pentru români. Este posibil ca şi pentru călătoriile în Marea Britanie să fie restricţii, să se revină la vize.

Ce se întâmplă cu mărfurile exportate în şi din Marea Britanie în România/UE?

Este posibil să fie impuse din nou taxe şi să se introducă tarife vamale. Comerţul se va îngreuna. Noul acord comercial între UE şi Marea Britanie va trebui ratificat de fiecare parlament în parte. Din punctul de vedere al României, vor reveni barierele la schimburile comerciale cu Marea Britanie, dar de data aceasta pentru că noi suntem în UE şi Marea Britanie în afara UE. Este o situaţie practic în oglindă. Însă sigur că vor exista negocieri strânse de o parte şi cealaltă pentru a nu fi impuse bariere care să afecteze în mod semnificativ schimburile comerciale. Există opţiunea unor pârghii formale şi informale. Există şi posibilitatea unor rezultate nefavorabile.

De ce vrea Marea Britanie ieşirea din UE?

Marea Britanie a avut mereu o mentalitate izolaţionistă. A aderat la UE nu dintr-o fidelitate faţă de ideile UE, ci pragmatic, pentru beneficii economice. Marea Britanie a fost tot timpul o ţară protecţionistă, izolaţionistă şi mândră, şi-a văzut tot timpul interesele în cadrul UE şi nu a acceptat regulile de la Bruxelles. Dar a beneficiat mult economic de pe urma aderării. Apoi s-a produs un proces gradual de subminare a legitimităţii UE, din două cauze: criza economică din UE şi apoi fluxul masiv de imigranţi din est.  Există posibilitatea ca pentru oamenii de rând să fie mari perturbări. Este o situaţie excepţională. Politicienii au trebuit să ţină cont tot mai mult în ultimii ani de vocea publicului. Până la criză şi venirea imigranţilor, era un mecanism de consens permisiv, adică politicienii aveau un mandat din partea opiniei publice din Marea Britanie să acţioneze. Dar spiritul opiniei publice s-a schimbat.

De ce românii cred că UE este un loc mai bun pentru viitor, iar englezii nu?

Românii au complexe istorice. Au dorinţa de a trece de la comunism la capitalism, să se reasocieze cu spaţiul vestic, latin. România este pe locul 1 în UE la încrederea în UE. Este vorba şi de lipsă de încredere în capacităţile proprii. Ne raportăm la UE ca la o instanţă superioară, care să ne corecteze şi să ne îndrume.

Vrem să ne depăşim condiţia de stat periferic, vrem spre “centru”. Cu toate acestea, se vede că în ultima perioadă faliile dintre periferia UE şi centru se adâncesc în loc să se micşoreze. Dar noi tot ne uităm cu speranţă la UE.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO