ZF 24

Mugur Isărescu avertizează după creşterea datoriei publice la peste 52% din PB: Unde e lege nu e tocmeală. Corecţia fiscală nu va fi uşoară. [..] Ponderea salariilor bugetare este cea mai mare din Europa. Discuţiile vor fi relativ dificile

Mugur Isărescu avertizează după creşterea datoriei...

Autor: Roxana Rosu

15.05.2024, 13:27 863

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a avertizat miercuri, în conferinţa de prezentare a raportului trimestrial asupra inflaţiei, că o creştere a datoriei publice peste 50% din PIB ar putea duce la corecţii fiscale dificile.

”Corecţia fiscală nu va fi uşoară. Nu se poate face numai pe partea de cheltuieli, în momentul în care ai venituri sub 27% din PIB, iar ponderea salariilor bugetare este cea mai mare din Europa, nu ai în vedere un lucru esenţial. Salariile sunt cele mai mari pentru că acest 27% din PIB reprezintă foarte puţin. Discuţiile vor fi relativ dificile”, a spus Guvernatorul. 

”În anul 2000 în calitate de premier am încercat şi eu să fac corecţii fiscale, unele cheltuieli mi s-au părut cam mari la Ministerul de Interne. A venit un reprezentant şi mi-a spus că nu au bani nici de benzină. „Ce vreţi să facem? Să alergăm după hoţi cu bicicletele sau pe jos? Ei cu bolid şi noi cu bicicleta”. Deci atenţie mare la încercarea de tăia numai pe partea de cheltuieli, făcând comparaţii care nu sunt potrivite, a adăugat Isărescu. 

El a răspuns astfel unei întrebări legate de creşterea datoriei publice, care în februarie a depăşit 52% din PIB.

Guvernul este obligat să ia măsuri de corecţie dacă datoria publică depăşeşte 50% din PIB, conform Legii Responsabilităţii Fiscale, iar una dintre măsuri poate fi îngheţarea creşterii salariilor.

„Datoria publică este peste 50% din PIB. Unde e lege nu e tocmeală, iar Guvernul nu va avea o treabă uşoară”, a menţionat guvernatorul.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO