ZF 24

Pentru Suedia, viitorul este unul fără cash

Pentru Suedia, viitorul este unul fără cash

Autor: CătăIina Apostoiu

29.12.2015, 13:11 476

Puţine locuri se îndreaptă aât de rapid către un viitor în care cash-ul este din ce în ce mai puţin folosit ca Suedia, scrie The New York Times.

Suedia, ţara în care-şi au originea serviciul de streaming de musică Spotify şi producătorul jocurilor pe mobil Candy Crush, a fost puternic atrasă de inovaţiile care înlesnesc plăţile digitale. De asemenea, multe din băncile ţării nu mai acceptă sau distribuie cash.

La Muzeul Abba, “nu vrem să rămânem în urma vremurilor acceptând cash în timp ce cash-ul e pe cale de dispariţie”, spune Bjorn Ulvaeus, fost membru al Abba.

Nu toată lumea este mulţumită însă de această tendinţă. Organizaţii ale consumatorilor şi voci critice avertizează în legătură cu ameninţarea în creştere la adresa intimităţii şi cu vulnerabilitatea în creştere faţă de delicte electronice sophisticate.

Adulţii mai în vârstă şi refugiaţii din Suedia care utilizează cash-ul ar putea fi marginalizaţi, spun criticii. Iar tinerii care folosesc aplicaţii pentru a face orice fel de plată sau pentru a lua împrumuturi prin telefoanele mobile riscă să intre în datorii.

“Poate că e la modă, dar există tot felul de riscuri când o societate începe să renunţe la cash”, spune Bjorn Eriksson, fost director al poliţiei suedeze şi fost preşedinte al Interpol-ului.

Susţinători ai noii tendinţe, ca Ulvaeus, invocă însă siguranţa personală ca unul din motivele pentru care o ţară ar trebui să renunţe la cash. Acesta a trecut plăţi electronice după ce apartamentul fiului său din Stockholm a fost jefuit cu mai mulţi ani în urmă.

Bancnotele şi monedele reprezintă în prezent numai 2% din economia Suediei, comparative cu 7,7% în SUA şi 10% în zona euro. În acest an, numai aproximativ 20% din plăţile făcute de consumatori în Suedia au fost sub formă de cash, comparative cu o medie de 75% în restul lumii, potrivit datelor Euromonitor International.

Cardurile sunt încă dominante în Suedia, cu aproape 2,4 miliarde de tranzacţii în 2013, comparativ cu 213 milioane cu 15 ani în urmă. Dar chiar şi acestea sunt concurate, în condiţiile în care un număr în creştere de suedezi folosesc aplicaţii pentru tranzacţiile de zi cu zi.

Anul trecut, băncile suedeze deţineau bancnote şi monede de aproximativ 3,6 miliarde de coroane, în scădere de la 8,7 miliarde în 2010, potrivit datelor Băncii Reglementelor Internaţionale. Bancomatele sunt dezinstalate cu sutele, în special în zonele rurale.

Guvernul suedez nu încearcă să stăvilească această tendinţă. Acesta a avut numai de câştigat în urma unei colectări mai eficiente a taxelor. În ţări ca Grecia şi Italia, unde cash-ul este încă utilizat la scară largă, evaziunea fiscală este în continuare o mare problemă.

Cu siguranţă, cash-ul nu a dispărut, totuşi. Banca centrală suedeză, Riksbank, anticipează că acesta va înregistra un declin rapid, dar va continua să exitste în următorii 20 de ani.

Pentru un număr în creştere de consumatori, însă, utilizarea cash-ului nu mai reprezintă un obicei.

La Universitatea din Gothenburg, studenţii spun că utilizează aproape exclusive carduri şi fac plăţi electronice. “Nimeni nu mai foloseşte cash-ul. Cred că generaţia noastră poată trăi fără cash”, spune un student. Dezavantajul, spune acesta, este că cheltuieşti mai uşor.

În ciuda avantajelor, chiar şi cei care au de câştigat de pe urma unei societăţi fără cash văd minusuri. “Big Brother poate urmări exact ce faci dacă vei cumpăra lucruri numai pe cale electronică”, spune Jacob de Geer, fondator al iZettle.

Pentru Ulvaeus, însă, astfel de temeri sunt exaggerate. “Totul vorbeşte în favoarea unei societăţi fără cash. Este un gând utopic, însă suntem foarte aproape”.

Acesta s-a oprit să-şi cumpere o gustare, însă când a fost pregătit să plătească a constatat că cititorul de carduri nu funcţionează. “Îmi pare rău, va trebui să folosiţi cash”, i-a spus vânzătorul.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO