ZF 24

România, codaşa Europei la numărul de maşini pe mia de locuitori, împreună cu Bosnia. În Monaco aproape fiecare om are o maşină

România, codaşa Europei la numărul de maşini pe mia...

Autor: Roxana Petrescu

12.12.2015, 15:30 3476
România, una dintre cele mai mari ţări la nivel european, are cel mai mic consum de benzină şi motorină per capita, potrivit celor mai recente statitici disponibile, şi mai puţine benzinării decât Cehia, chiar dacă este de trei ori mai mare. Una dintre explicaţiile pentru aceste statistici este şi numărul redus de maşini înregistra la mia de locuitori, oglindă a salariilor mici şi a infrastructurii slab dezvoltate. Potrivit datelor Euromonitor, România avea în 2014 unul dintre cele mai sărăce parcuri auto la nivel european, depăşind doar ţări precum Bosnia şi Herţegovina sau Ucraina.
 
Astfel, potrivit datelor Euromonitor, la finalul anului trecut în România erau înregistrate circa 248 de maşini la mia de locuitori. În Monaco de exemplu, 7 din zece persoane aveau o maşină, în timp ce în Ungaria erau înregistrate aproape 315 maşini la mia de locuitori.
 
În ciuda acestor statistici, Bucureştiul este una dintre cele mai aglomerate capitale la nivel european. Cu aproape 455 de maşini la mia de locuitori, media Bucureştiului este de două ori mai mare decât cea înregistrată la nivel naţional. Diferenţa semnificativă dintre Capitală şi media naţională este dată de mai mulţi factori, pornind de la puterea de cumpărare a Bucureştiului, până la faptul că aici au sediul cele mai multe firme de leasing, multe autoturisme fiind înmatriculate în Capitală, dar folosite în alte oraşe.
 
Gradul slab de motorizare la nivel naţional însă este un indicator care reflectă puterea de cumpărare a românilor, dar poate fi un indiciu al infrastructrii slab dezvoltate. Mai departe, acest lucru se vede şi în numărul de benzinării sau în consumul de carburant pe cap de locuitor.
 
Potrivit datelor Eurostat, la nivelul anului 2013, ultimul pentru care sunt disponibile statistici, România a consumat circa 5,5 milioane de tone de benzină şi motorină, două treimi din această cantitate fiind cererea de motorină. La o populaţie de circa 20 de milioane de locuitori, acest lucru înseamnă că în medie un român consumă anual 0,3 tone per capita, volum cu care se plasează pe ultimul loc la nivel european în ceea ce priveşte consumul de benzină şi motorină. Mai mult, cu aproximativ 2.000 de benzinării, România se află mult în spatele unor state precum Cehia, cu peste 3.750 de staţii, sau Austria, cu 2.640 de puncte de alimentare, în ciuda suprafeţei considerabil mai mare faţă de cele două ţări amintite. Potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă imobiliară CBRE, la nivel european, inclusiv Turcia, erau la finalul anului trecut peste 120.000 de benzinării, doar 2.000 dintre acestea fiind amplasate în România, al nouălea cel mai mare stat în funcţie de suprafaţă din UE. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO