ZF 24

Toată lumea a intrat în alertă: Fondul imobiliar de 10 miliarde de dolari al Starwood apelează la o linie de finanţare de urgenţă, în timp ce investitorii au început să îşi retragă banii de teamă că proprietăţile din fond sunt supraevaluate şi greu de vândut

Toată lumea a intrat în alertă: Fondul imobiliar de 10...

Autor: Andrei Şerbănescu

16.05.2024, 13:22 1212

Un fond imobiliar american în valoare de 10 miliarde de dolari se află în criză de lichidităţi, investitorii cerându-şi banii înapoi, situaţie care ameninţă să pună pe jar un sector zguduit de creşterea costurilor datoriilor şi de temerile legate de evaluările imobiliare, raportează FT.

Starwood Real Estate Investment Trust (Sreit), unul dintre cele mai mari fonduri imobiliare necotate la bursă, a atras peste 1,3 miliarde de dolari din facilitatea sa de credit negarantată de 1,55 miliarde de dolari de la începutul anului 2023, în urma unor cereri de răscumpărare masive.

Fondul, administrat de Starwood Capital al lui Barry Sternlicht, a intrat în anul 2023 fără să fi apelat la linia de credit. Cu toate acestea, fondul posedă în prezent doar aproximativ 225 de milioane de dolari în numerar, potrivit celor mai recente înregistrări din această săptămână.

În ritmul actual al răscumpărărilor, Sreit va rămâne fără credit şi fără lichidităţi în a doua jumătate a acestui an, cu excepţia cazului în care se va împrumuta mai mult sau va vinde mai multe active imobiliare.

Atât fondul Starwood, cât şi un rival mai mare condus de Blackstone Group au strâns şi investit zeci de miliarde de dolari în proprietăţi comerciale cu puţin timp înainte ca ratele dobânzilor din SUA să înceapă să crească în 2022, generând comisioane substanţiale pentru proprietarii lor de capital privat şi pentru consilierii financiari care vând fondurile clienţilor bogaţi.

Spre deosebire de trusturile imobiliare tranzacţionate public, în care investitorii sunt liberi să vândă acţiuni pe o piaţă deschisă, fondurile private Reit pot controla retragerile şi pot evita o vânzare incendiară a activelor.

Anul trecut, investitorii au retras 2,6 miliarde de dolari de la Sreit şi 12,4 miliarde de dolari de la Breit, fondul imobiliar al Blackstone. În timp ce răscumpărările la Breit au încetinit semnificativ în ultimele luni, permiţându-i să satisfacă integral cererile lunare de retragere pentru prima dată de la sfârşitul anului 2022, răscumpărările la Sreit rămân la un nivel record.

Blackstone i-a convins pe unii investitori că va trece cu bine peste furtuna din domeniul proprietăţilor comerciale, în parte pentru că are o expunere mai mică decât Starwood la sectoare precum apartamentele din SUA.

În primul trimestru din 2024, Starwood, cu sediul în Miami, a acordat o parte tot mai mică din cererile de răscumpărare. Investitorii au cerut înapoi 1,3 miliarde de dolari din banii lor, dar au primit doar 501 milioane de dolari în mod pro-rata, din cauza unui plafon pentru retragerile trimestriale stabilit la 5% din activele nete. În martie, doar un sfert din aceste cereri au fost satisfăcute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels