ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Dragoş Dărăbuţ, Agista: Vrem să facem două tranzacţii în 2024. Ne uităm cu atenţie la zona medicală şi la segmentul IT

29.03.2024, 00:05 Autor: Alex Ciutacu

♦ Astăzi, portofoliul Agista este format din Bittnet Group, Centrokinetic, respectiv Dendrio, FORT şi Top Tech, toate companii care fac parte din grupul Bittnet ♦ La acestea se mai adaugă Softbinator şi Eplus Smart Energy, rămase în portofoliu din perioada pre-IPO.

Fondul de investiţii Agista este în discuţii avansate cu mai multe com­panii, întrucât vrea să semneze două tranzacţii în anul 2024, a explicat Dragoş Dărăbuţ, senior invest­ment manager Agista, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„Anul 2024 a început neaşteptat de bine, avem un pipeline destul de bine închegat, sunt mai multe com­panii cu care avem discu­ţii avansate să alocăm restul de capital pe care îl avem. Mai avem aproximativ 30% din capitalul iniţial care stă disponibil pentru noi investiţii, cam 6 milioane de euro“.

Agista este un fond creat de Impetum Group care a pornit la drum cu 20 de mili­oane de euro. Fondul reuneşte 11 acţionari, printre care Nicolae Kovacs, membru în Consiliul de Administraţie Agista, Dan Şucu, proprietarul Mobexpert, Dan Pitic, proprietarul Ax Perpe­tuum, şi familia Korponay, cunoscută pentru afacerile din industria pro­duselor veterinare.

„Vrem să facem cam două tran­zacţii în acest an. Sun­tem avansaţi cu mai multe discuţii. Probabil că nu vor ieşi toate, dar două ar trebui să iasă pentru că vrem să alocăm capitalul rămas. La începutul anului viitor fondul nostru împli­neşte trei ani şi vrem să avem un portofoliu complet după trei ani“.

Fondul se uită spre industrii precum sectorul medical, unde este loc de consoli­dare, respectiv piaţa de IT, cu precădere dezvoltare software. „Ne uităm cu atenţie pe partea medicală, ne uităm atât la zona în care suntem acum, cât şi la zona de copii sau zona de îngrijire seniori. Ne uităm în zona de îngrijire animale de companie de exemplu, unde este o pia­ţă fragmentată mai ales pe zona de spitale şi ne place mult şi seg­men­tul IT de tip software development“.

Agista a luat naştere ca un fond de pre-IPO, poziţie din care a făcut câteva tranzacţii, precum Arobs Transilvania, Softbinator Technolo­gies şi Chromosome Dymanics, care au ajuns şi pe bursă, respectiv Eplus Smart Energy, care nu s-a mai listat pe piaţa de capital.

În acea perioadă, Agista a început şi investiţia în Bittnet şi în companiile care fac parte din grup, urmând ca mai apoi să devină unul dintre cei mai mari acţionari ai grupului de IT fondat de fraţii Logofătu.

Agista şi Impetum sunt cei mai mari acţionari ai Bittnet Group în prezent.

Ca fond de growth, Agista şi-a majorat participaţia în Bittnet Group şi a investit în Centrokinetic, companie specializată în recuperare medicală. 

Astăzi, portofoliul Agista este format din Bittnet Group, Centrokinetic, respectiv Dendrio, FORT şi Top Tech, toate companii care fac parte din grupul Bittnet. La acestea se mai adaugă Softbinator şi Eplus Smart Energy, rămase în portofoliu din perioada pre-IPO.

În ceea ce priveşte strategia de exit, Agista se uită fie spre bursă, fie spre investitori strategici care pot continua consolidarea unui segment.

„Înainte teza noastră presupunea o investiţie iniţială pe care o facem să fie transportată sau lichidizată într-o listare ulterioară pe bursă, pe când acum nu vrem neapărat să listăm compania, ci să construim în 3-4-5 ani, poate şi mai mult, o companie mult mai puternică pe care ulterior să o dăm mai departe următorilor proprietari, fie prin vânzarea către un alt fond de private equity, fie către un investitor strategic. Dar vor fi şi situaţii în care vom alege piaţa de capital“.

Compania de securitate cibernetică FORT, fosta GRX, desprinsă din grupul Bittnet, este primul pilon individual pe care grupul se pregăteşte să îl listeze la bursă în 2024. Agista nu plănuieşte să facă exit odată cu listarea.

„Planul nostrum nu este pentru un exit în momentul de faţă, avem cam un an şi jumătate de când am investit, deci nu ne grăbim. Luăm în calcul variante sau posibilităţi şi vom ajunge la o concluzie. Nu avem o presiune în zona respectivă“.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank