ZF Live

VIDEO ZF Live. Marinela Mirea, masterfrancizat al brandului polonez Inglot: Nu vreau să mă asociez cu SRL-uri, vreau să mă asociez cu oameni care vor să fie antreprenori

Autor: Dragoş Dinu

13.10.2017, 00:04 2479

Marinela Mirea a renunţat acum mai bine de şase ani la cariera pe care o avea într-o corporaţie din Austria pentru a se lansa în antreprenoriat. Primii paşi i-a făcut tot în Austria, însă apoi a revenit pe piaţa locală unde a preluat masterfranciza brandului polonez de cosmetice profesionale Inglot, prezent la nivel internaţional cu sute de magazine. Local, brandul a ajuns la şase unităţi.

„Eu sunt la bază make-up artist şi am întâlnit brandul în Dubai. Am început să caut produsele Inglot, mi-au plăcut şi i-am contactat în 2009, atunci când am vrut să fac pasul următor în viaţă. Negocierile cu brandul au durat un an de zile“,  a spus Marinela Mirea în cadrul emisiunii de business ZF Live. Ea adaugă că a primit franciza pentru că a insistat foarte mult. Iniţial a avut magazine şi în Austria, dar a predat businessul de acolo în momentul în care a decis să se întoarcă în România.

„În Austria am avut două magazine în cele mai mari malluri din Viena, dar au stagnat vânzările pentru că femeile din Austria nu se machiază.“ Primul magazin Inglot din România a fost deschis în 2011, într-un mall din Constanţa, ca mai apoi să se deschidă o unitate în Băneasa Shopping City, a mai spus Marinela Mirea.

Marinela Mirea a mai spus că brandul Inglot s-a dezvoltat foarte mult începând cu 2005. „Inglot are în România şase magazine în Cluj-Napoca, Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Oradea, iar în curând vom merge şi în Galaţi şi Bacău.“ În Bucureşti, magazinele se găsesc în centrul comercial Promenada şi în zona Unirii, iar în perioada următoare se va deschide o nouă unitate în AFI Cotroceni.

La nivel internaţional brandul are peste 700 de magazine.

„Din şase magazine, câte sunt în prezent în România, unu singur este al meu, iar restul le-am dat către francizaţi.“

Marinela Mirea a spus că o franciză Inglot costă aproximativ 50.000 de euro, însă suma variază în funcţie de tipul unităţii, putând ajunge şi la 80.000 de euro. Mai exact poate fi vorba despre maga­zine sau insule - adică un mini magazin de 10 mp care se găseşte, în special, pe culoarele mallurilor. Suma de 50.000 de euro este va­labilă pentru o insu­lă şi cuprinde taxa de franciză, ame­na­jarea, echi­pamentele, sto­curile iniţiale, cât şi garanţiile către mall şi ca­pitalul circulant pen­tru primele luni de activitate.

„Investiţia într-o insulă este destul de mare, undeva la 12.000 de euro doar amenajarea, la care se mai adaugă şi altele, precum stocurile. Taxa de franciză este şi ea 7.000 de euro şi se plăteşte o singură dată.“ Francizaţii fac vânzări de 15.000 de euro pe lună, pe o insulă, iar profitul ar fi undeva la trei mii de euro pe lună, potrivit antreprenoarei.

Marinela Mirea îi îndeamnă pe cei care vor să intre într-un astfel de business să ştie să îşi asume riscuri, să se gândească că nu în fiecare lună au contul asigurat de corporaţie şi că va trebui să lupte pentru afacerea lor. „Ca să începi o astfel de afacere cred că o sumă minimă este de 30.000 de euro. Există finanţatori, există Start-up Nation sau băncile care te pot ajuta. Eu am avut un finanţator“. În ceea ce priveşte planurile de viitor, Marinela Mirea a spus că vrea să extindă Inglo în cât mai multe oraşe din România care au peste 300.000 de locuitori. „Am în cap 20 de oraşe în care vreau să mă extind. La anul vor mai fi încă 15 magazine“. Expansiunea se face alături de parteneri francizaţi.

„Nu vreau să mă asociez cu SRL-uri, vreau să mă asociez cu oameni care vor să fie antreprenori, care vor să fie pe forţe proprii şi care îşi doresc pur şi simplu să crească“. 

Avantajul unui astfel de business în România este acela că indiferent dacă este criză sau nu femeile tot îşi cumpără un ruj. „Nu cred că pe piaţa de cosmetice a fost criză. Este un trend, iar piaţa de cosmetice creşte foarte bine. Este un domeniu frumos, oricărei femei îi place să lucreze cu makeup şi cosmetice, dar trebuie să ai un spirit antreprenorial. Este un brand, nu poţi face ce vrei tu“.

În ceea ce priveşte poziţionarea brandului, Inglot este activ pe segmentul mediu al pieţei, un ruj costă în jur de 49 de lei, iar cel mai scump dintre ele este de 79 de lei. Cele mai scumpe produse sunt acele make-up cases (truse de machiaj), care sunt undeva la 1.500 de lei. „Sunt destul de multe comenzi pe acest tip de produse“, a spus Marinela Mirea. 

În ceea ce priveşte cifra de afaceri estimată pentru acest an de toate magazinele Inglot din România, aceasta se ridică la 1 milion de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO