ZF Profesii liberale

ZF/Libra Internet Bank Profesii liberale. Evoluţia profesiei de contabil, de la bilanţul pe hârtie, la cel digital. „Contabilul este cel care cunoaşte şi vorbeşte limbajul afacerilor“

16.04.2024, 00:07 Autor: Georgiana Mihalache

În România, sunt circa 45.000 de contabili, persoane fizice şi firme  Astăzi, tehnologia ajută contabilii să rezolve sarcinile mai rapid şi să-i consilieze mai mult pe antreprenori Anual, 400-500 de noi membri intră în profesia de contabil.

Contabilul este veriga dintre antreprenori, bănci şi stat, iar activitatea profesioniştilor din acest domeniu devine vitală în lumea businessului, mai ales în contextul concurenţei din piaţă. Despre nevoile de finanţare şi evoluţia modului de lucru în contabilitate au vorbit Raluca Marinescu, head of sales divizia de business, Libra Internet Bank şi Robert Şova, vicepreşedintele Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR), în cadrul emisiunii ZF Profesii Liberale, în parteneriat cu Libra Internet Bank.

„România a fost printre primele ţări care au reglementat profesia de contabil în anul 1921. S-a constatat importanţa unei astfel de profesii pentru sănătatea economiei unei ţări. Contabilul este cel care cunoaşte şi vorbeşte limbajul afacerilor. O afacere comunică prin contabilitate, iar contabilul este cel care cunoaşte toate operaţiunile economico-financiare“, a spus Robert Şova, vicepreşedintele CECCAR.

Raluca Marinescu, head of sales divizia de business, Libra Internet Bank, a menţionat faptul că banca pe care o reprezintă a fost dedicată încă de la înfiinţare profesiilor liberale, de la avocaţi, la notari, inclusiv contabili şi alte categorii profesionale.

„Contabilii sunt o profesie liberală importantă în segmentul de business din România, astfel că ne-am gândit să facem produse dedicate lor. Astfel a luat naştere produsul API.Accounts care este un web serviciu prin care contabilii îşi pot importa extrasul de cont în softul lor contabil“, a spus Raluca Marinescu.

Avantajul unui serviciu prin care datele sunt prelucrate direct vine din rapiditate ăi corectitudine, astfel că nu mai există riscul de greşeli la transcriere.

Despre sprijinul adus de tehnologie a vorbit şi Robert Şova, care vede un beneficiu în timpul mai mare pe care contabilul îl are pentru a vedea eventualele riscuri în business şi de a le prezenta mai departe antreprenorului.

„Dacă înainte munca contabilului se concentra foarte mult pe partea de conformare cu legile contabile fiscale, cu statul, astăzi tehnologia începe să ne ajute. Practic preia aceste sarcini consumatoare de timp, contabilul se concentrează către partea care aduce într-adevăr valoare adăugată antreprenorului, să-i spui care este starea companiei lui, unde sunt riscurile, ce oportunităţi de finanţare are“, a mai spus Robert Şova.

 

Care sunt nevoile contabililor?

Infrastructura care să îi ajute să realizeze activitatea cât mai repede, de la computere, scannere, la software performant sunt principalele nevoi ale unui contabil la început de drum, crede vicepreşedintele CECCAR.

El spune că observă că an de an tot mai mulţi tineri se îndreaptă spre profesia de contabil, circa 400-500 de noi membri intră în profesie pe an, iar media de vârstă începe să coboare.

La început, cei care termină studiile încearcă să lucreze în cabinete cu experienţă, iar ulterior fie rămân angajaţi, fie îşi construiesc propriul drum în antreprenoriat şi îşi deschid propriile cabinete.

„Încercăm să ajutăm companiile prin intermediul contabilului să nu aibă grija a documentelor financiare, a extraselor de cont. De aceea am dezvoltat serviciul prin care noi comunicăm direct cu contabilul. Avem servicii în zona de digital, de la orice are nevoie o companie, de la plăţi cu cardul până la acest import al extraselor de cont, produse dedicate“, a mai spus Raluca Marinescu.

Robert Şova a adăugat că este important ca antreprenorul să îl considere pe contabil mâna lui dreaptă în luarea deciziilor, pentru că este cel care ştie ce se întâmplă în business la nivel de cifre şi performanţă.

„Totul se va digitaliza destul de mult, dar nu în totalitate, în final vom avea nevoie de un contabil, să fie partenerul nostru în business“, a concluzionat Raluca Marinescu.

Robert Şova, vicepreşedintele Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR): Noi încercăm să-i ajutăm pe antreprenori, să îi sprijinim, pentru că suntem într-un parteneriat. Dacă antreprenorului îi merge bine, automat îi merge şi contabilului bine.


 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
Libra