Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Din facultate, în antreprenoriat: Alexandra Stamate, de profesie arhitect, a deschis propria firmă de design de interior şi aşteaptă vânzări de 100.000 euro în 2020

26.08.2020, 00:08 Autor: Georgiana Mihalache

♦ Alături de Alexandra Stamate a venit şi Cristina Chivu, o colegă din facultatea de arhitectură, iar împreună au înfiinţat Jooca Studio în 2012.

Alexandra Stamate a decis împreună cu Cristina Chivu ca în 2012, primul an de la terminarea facultăţii de arhitectură, să pornească pe drumul antreprenoriatului şi să deschidă Jooca Studio, un business în domeniul designului de interior.

În prezent, echipa Jooca are şase persoane, iar proiectele sunt atât din mediul rezidenţial, apartamente de amenajat, cât şi din mediul antreprenorial, birouri, restau­rante.

„Ideea pentru Jooca Studio a venit în facultate, dar conceptul a luat naştere în timpul unui internship în China, la un an după facultate. La acelaşi job ne-am întâlnit două colege de facultate, ne-am cunoscut mai bine şi am decis cu Cristina Chivu, cofondator Jooca Studio“, a povestit Alexandra Stamate.

Ea a menţionat că împreună cu Cristina Chivu au ajuns la numele Jooca, idea din spatele businessului fiind dorinţa de joacă folosindu-se de lumină şi culoare.

Într-o piaţă afectată de criza economică, cele două tinere arhitecte au rezistat tentaţiei de a se angaja şi au lucrat în continuare la businessul propriu. Investiţia în business a fost minimă pentru că site-ul a fost creat de prieteni ai antreprenoarelor, iar cele două au lucrat de acasă.

„Primul proiect care ne-a dat încredere că putem funcţiona a fost decorarea Journey Pub din Piaţa Amzei, care a fost în primul an de activitate. A fost un proiect fulger, am făcut totul pe loc, a trebuit să luăm deciziile foarte repede“, a mai spus Alexandra Stamate.

Procesul de decorare porneşte cu un test şi un chestionar pentru client, astfel încât designerul să îşi dea seama de stilul care i se potriveşte. Ulterior, echipa Jooca Studio proiectează amenajarea în 3D şi aşteaptă feedback de la client pentru a trece la pasul următor – colaborarea cu magazine de mobilă.

„Noi credem că proiectul se creează împreună cu clientul, este locul unde vor locui, vor lucra. Oferim soluţia de proiect până la capăt, asistăm şi la implementare şi avem colaboratori care pot face toate lucrurile pe care le propunem şi magazine de unde luăm piesele sau le facem pe comandă. Noi ne ocupăm de comenzi, de detalii, de ţinut legătura cu toţi actorii implicaţi în procesul amenajării astfel încât pentru clienţi să fie o experienţă cât mai plăcută şi uşoară“, a mai spus fondatoarea Jooca Studio.

Cel mai mare buget pe care l-au primit de la un client pentru amenajarea spaţiului a fost de 120.000 de euro, un apartament care era deja finisat, iar banii au mers în mobilier, draperii, accesorii.

Clienţii Jooca Studio sunt în principal din zona rezidenţială, un segment care s-a dezvoltat în ultimii ani în Bucureşti. De altfel, la serviciile de design interior ale Jooca au apelat şi clienţi din Cluj şi din Constanţa.

„De-a lungul celor opt ani am observat cum s-a transformat piaţa, oamenii au devenit mai atenţi şi mai informaţi, deja România a avut o creştere foarte frumoasă în ultima decadă pe zona de design interior. Acum am observat o preferinţă pentru stilul neo-memphis, un stil cu multe forme circulare, culori pastelate. Bărbaţii preferă stilul modern-tech, cu influenţe industrial şi tehnologie integrată. Sunt oameni care au început să prefere un stil pe care noi îl numim boho-chic, bazat pe materiale naturale, pe tonuri de pământ, care să îţ idea senzaţia că eşti într-o vacanţă“, a mai spus Alexandra Stamate. În perioada stării de urgenţă, echipa Jooca Studio a lucrat de acasă, şedinţele desfăşurându-se în mediul online. Ca business, după sărbătorile de Paşti lucrurile au reînceput să funcţionize şi în prezent piaţa rezidenţială este efervescentă.

„Ca cifră de afaceri în 2019 am avut 80.000 de euro. Anul acesta ne-am propus o creştere de 30%. Important este să dezvoltăm produse noi şi să abordăm şi piaţa internaţională, Danemarca, zona Europei de Nord“, a mai spus Alexandra Stamate.

Ea a mai spus că, deşi nu a avut nicio experienţă în afaceri înainte de Jooca Studio, nu s-ar vedea în prezent făcând altceva în afară de business.

„Începutul a fost frumos. Nu am mai avut nicio experienţă în antreprenoriat, dar ne-am descurcat empiric, le-am învăţat făcând. Acum sunt multe resurse şi pe zona de antreprenoriat. În zona de design afacerile se pornesc şi cu o doză mare de pasiune şi majoritatea sunt designer sau arhitecţi“, a Încheiat Alexandra Stamate.

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

♦ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

♦ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

 

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania