Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Mircea Băetoniu face grafică pentru suveniruri specifice României, iar vânzările afacerii sale, Magnetella, au ajuns la 300.000 de euro în 2019

05.05.2020, 13:00 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Magnetella lucrează cu stocuri şi îşi vinde produsele în reţele de magazine (Inmedio şi Relay), magazine independente, muzee (Muzeul Ţăranului, Muzeul Satului), librării (Cărtureşti, Humanitas), aeroporturi, universităţi, firme şi chiar o mănăstire din Moldova.

Mircea Băetoniu a început să creeze designul pentru mai multe tipuri de suveniruri specifice României în urmă cu un deceniu, iar afacerea lui, care poartă numele Magnetella, a crescut treptat, ajungând la o cifră de afaceri de 300.000 de euro în 2019.

„Începutul a fost întâmplător, într-o pe­rioa­dă când nu aveam intenţia de a deveni an­treprenor. Un prieten îmi povestea că fu­se­se prin câteva ţări europene şi spunea că vă­zuse mulţi magneţi de frigider turis­tici, iar la noi, pe atunci, nu prea se gă­seau. A doua zi, am început să fac cercetări, să caut pe in­ternet, am mers să mă uit prin magazine“, a po­vestit Mircea Băetoniu la emi­siu­nea online ZF Afaceri de la zero.

Tocmai pusese punct jobului pe care îl avusese la Sony Europa şi se întorsese de la Barcelona, acolo unde a lucrat pentru o vreme, aşa că se afla într-o perioadă de căutări. A luat legătura cu câţiva graficieni din Bucureşti, a făcut câteva schiţe de imagini care ar putea să stea pe suveniruri despre România, iar ei le-au pus în practică. Ulterior, a fost fondată firma Magnetella Souvenirs.

„A fost prima dată când am iniţiat o afacere pe cont propriu, fără să fi fost acoperit de o firmă sau de o marcă cunoscute de publicul larg. Sursele de finanţare au fost proprii, iar investiţia iniţială a fost de câteva zeci de mii de euro, în principal în design şi produse.“

În acest moment, compania se ocupă doar de grafica produselor, fabricarea lor fiind externalizată.

„Lucrăm cu mai multe fabrici pentru di­ferite categorii de produse. Eu mă ocup de par­tea conceptuală de design, de partea tehnică cu ingineri, relaţia cu fabricile din China, unde merg des ca să mă întâlnesc cu directorii şi inginerii. Lucrăm cu parteneri externi pentru design. Producem şi în România, dar doar anumite componente ale unor produse, nu un produs complet“, spune Mircea Băetoniu.

Magnetella lucrează cu stocuri şi îşi vinde produsele în reţele de magazine (Inmedio şi Relay), magazine independente, muzee (Muzeul Ţăranului, Muzeul Satului), librării (Cărtureşti, Humanitas), aeroporturi, univer­sităţi, firme şi chiar o mănăstire din Moldova.

„Punctul de plecare au fost magneţii din metal, apoi am început să facem şi insigne, linguriţe, suporturi de pahare, oglinzi, aplice textile care se pun pe haine, tricouri, agende, păpuşi din lemn pictate manual.“

Echipa Magnetella numără doi oameni responsabilă de grafică, dar cuprinde şi colaboratori externi.

„Perioada aceasta (de pandemie – n. red.) este foarte dificilă pentru noi. Toţi clienţii noştri au închis. Eu încerc cât mai mult posibil să plătesc furnizorii. Am pus produsele şi online, dar lumea are alte priorităţi. Mulţi români cumpără de la noi când pleacă în străinătate să ducă cadouri, dar acum plecările nu mai sunt aşa frecvente“, spune Mircea Băetoniu.

Mircea Băetoniu, fondator Magnetella: Punctul de plecare au fost magneţii din metal, apoi am început să facem şi insigne, linguriţe, suporturi de pahare, oglinzi, aplice textile care se pun pe haine, tricouri, agende, păpuşi din lemn pictate manual.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă.  

Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania