Afaceri de la zero

Cu un atelier de peste 350 de metri pătraţi, cei trei antreprenori pot gestiona lucrări complexe de reabilitare în domeniul mobilierului, al tâmplăriei, structuri din lemn, elemente din ipsos şi materiale compozite.

Afaceri de la zero. Trei antreprenori restaurează clădiri şi mobilier în două ateliere din Cluj-Napoca şi Bucureşti şi au proiecte contractate până în septembrie 2020

26.05.2020, 00:08 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ Serviciile BBU Restore se adresează atât entităţilor publice, cât şi celor private care sunt angrenate în conservarea şi reabilitarea patrimoniului cultural.

Vladimir Buburuzan şi fratele său, Tudor Buburuzan, au „construit“ împreună un busi­ness în restaurarea de mo­­bilier, elemente de arhi­tectură, clădiri şi monumente istorice, care poartă numele de BBU Restore. De-a lun­gul a aproape un deceniu de existenţă, in­vestiţiile lor au depăşit 80.000 de euro.

„În 2011, pe când încă eram student la Facultatea de ceramică din cadrul Univer­sităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca, a apărut oportunitatea de a participa la reabilitarea unei clădiri istorice din centrul Clujului, unde, printre multe altele, lipsea o parte din decoraţiile din ipsos de pe faţadă“, îşi aminteşte Vladimir Buburuzan.

S-a gândit atunci că astfel de lucrări le-ar putea face printr-o firmă proprie, aşa că, două săptămâni mai târziu, cu bani împrumutaţi de la un prieten, a înfiinţat BBU Restore.

„Am avut şansa ca, încă de la început, să întâlnesc arhitecţi şi antreprenori cu care am legat multe colaborări profesionale în decursul celor nouă ani de activitate. Împreu­nă cu ei, am participat la reabilitarea a peste 25 de clădiri monument istoric din Cluj-Napoca, Oradea şi Arad“, spune Vladimir Buburuzan.

BBU Restore are un atelier în Cluj-Napoca şi unul în Bucureşti - în cadrul Nod Makerspace, iar în echipa celor doi fraţi li s-a mai adăugat un membru, Mara, partenera lui Vladimir.

„Fiind o familie, avem avantajul de a avea o abordare mai flexibilă a provocărilor, pentru că noi suntem împreună atât în viaţa profesională, cât şi în cea personală.“

Pe parcursul tuturor anilor de activitate, cei trei asociaţi au investit peste 80.000 de euro în echipamente, utilaje, logistică şi infrastructură. Cu un atelier de peste 350 de metri pătraţi, ei pot gestiona lucrări com­ple­xe de reabilitare în domeniul mo­bilie­rului, al tâmplăriei, structuri din lemn, elemente din ipsos şi materiale compozite.

„Anul 2019 a fost unul în care am men­ţinut un trend ascendent în ceea ce priveşte as­pectul profesional şi financiar. Am investit peste 20.000 de euro în utilaje şi ne-am con­cen­trat atenţia pe mărirea capacităţii de lucru pe partea de reabilitare mobilier. Am stabilit multe conexiuni profesionale cu tehnicieni în restaurare şi am creat posibilitatea de a aborda lucrări comp­lexe, în con­tex­tul unui grup con­siderabil de oa­meni pre­gătiţi şi cu experienţă practică.“

Serviciile BBU Restore se adre­sează atât entităţilor pu­bli­ce, cât şi celor private care sunt angrenate în conser­varea şi reabilitarea patrimoniului cultural.

„Deşi ne aflăm într-o stare de incertitu­di­ne economică şi socială, aşteptările noastre sunt cât se poate de optimiste pentru acest an. Datorită strategiei de consolidare a poziţiei noastre pe piaţă şi în urma investiţiilor asumate în ultimii doi ani, avem obligaţii contractuale deja asumate faţă de clienţi până în luna septembrie“, mai spune Vladimir Buburuzan.

În contextul generat de pandemia de Covid-19, fondatorii BBU Restore au încheiat un parteneriat cu un ONG pentru a produce echipamente complementare de protecţie pentru cadrele medicale din prima linie.

ZF ÅŸi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

♦ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiÅ£ie, curaj ÅŸi determinare. PoveÅŸtile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF ÅŸi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

♦ ÃŽn România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi ÅŸi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaÅ£i, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

 

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania