Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Tudor Andronic s-a întors în satul natal, unde a restaurat o casă veche de 100 de ani pe care a transformat-o într-o unitate de cazare după o investiţie din fonduri europene

05.04.2021, 00:07 Autor: Miruna Diaconu

Casa Străbunicului este formată din două case, una veche restaurată, care are o capacitate de cazare de şase persoane, iar una recent construită, unde se pot caza 18 persoane.

Tudor Andronic a plecat din Bucureşti în satul său natal din judeţul Suceava, unde a ho­tă­rât să îşi deschidă o unitate de cazare numită Casa Străbu­ni­cului. Antreprenorul a restaurat vechea casă în care a locuit străbunicului său şi a trans­format-o într-o casă de oaspeţi, iar pe lân­gă aceasta, Tudor Andronic a mai con­struit o casă, dar care aminteşte de vechile case bucovinene. Investiţia în unitatea de cazare a ajuns la 400.000 euro, jumătate din sumă fiind asigurată din fonduri europene.

„Ideea am avut-o în 2013, când eram la masterat în Bucureşti şi eram cu gândul la copilăria mea pe care am avut-o la Suceava, practic neavând fonduri suficiente am luat legătura cu o cunoştinţă care este consu­tant în fonduri europene şi am rugat-o când apa­re o măsură potrivită să mă anunţe. În 2015, am demarat proiectul“, spune  Tudor Andronic.

Antreprenorul a moştenit un teren pe care se afla casa străbunicului său, aşa că a luat hotărârea de a restaura casa veche de 100 de ani, dar pe lângă casa cea veche, Tudor Andronic a construit în acelaşi loc şi o altă casă mai mare, dar care se aseamănă cu casa străbunicului său.

Cele două case de oaspeţi au o capacitate de cazare de 24 de locuri în total, cea veche de şase persoane, iar în casa nouă se pot caza 18 persoane.

„În iunie 2019 au sosit primii turişti, atunci au început oamenii să audă de noi şi în 2020, la început, deja aveam rezervări, eram pe creştere, dar a venit pandemia, în perioada în care oamenii au stat în casă, am închis şi noi. În 2019, gradul mediu de ocupare a fost de 20%, cele mai multe rezervări le aveam în timpul weekendului, dar aveam şi în timpul săptămânii“, explică antreprenorul.

Odată cu izbucnirea pandemiei, Tudor Andronic spune că a observat faptul că turiş­tii vor să închirieze mai mult casele inte­gral, decât să rezerve o cameră, iar distanţa socială este un criteriu foarte important de care acum ţin cont.

În luna iunie a anului trecut, Casa Străbunicului s-a redeschis, iar gradul mediu de ocupare în 2020 a fost de circa 30%. Veniturile încasate anul trecut au fost de circa 150.000 lei.

„Avem în următoarea perioadă rezervate weekendurile, următoarele două luni au toate weekendurile rezervate, dar avem rezervări şi pentru perioada iulie – august. Anul acesta estimăm o creştere de 20% a veniturilor, sperăm să fie din ce în ce mai mulţi turişti“, spune Tudor Andronic.

Casa veche a fost restaurată cu o echipă de meşteri populari din zona Sucevei, iar casa cea nouă a fost cosntruită astfel încât să păstreze acelaşi aer tradiţional. Antreprenorul se gândeşte să îşi există businessul, aducând şi alte case tradiţionale pe care să le transforme în unităţi de cazare.

„Ne uităm să le aducem tot din Bucovina, să fie asemănătoare cu cea pe care o avem, ar putea şi o variantă să aducem şi din alte zone, ne place mult şi Maramureşul, dar încă nu avem în plac acest lucru. Mergem pe aceeaşi idee, încercăm să gâsim fonduri europene şi poate vom reuşi să mai aducem case“.

Pe lângă acest plan, Tudor Andronic vrea să restaureze o şură pe care să o transforme într-o casă de oaspeţi. „Vrem să o renovăm şi să facem câteva locuri de cazare şi un spaţiu de recreere pentru turişti, momentan şura este păstrată ca acum 100 de ani.“

După ce aceste planuri vor fi concretizate, Tudor Andronic spune că mai deţine un teren în apropiere şi acolo doreşte să mai aducă case vechi sau că construiască unele noi, dar care să respecte acelaşi design. Investiţia în şură îl va ajunge undeva la circa 70.000 euro.

„În timpul săptămânii este mai ieftin şi în sezonul de iarnă, practic la casa mică preţul începe de la 450 lei şi ajunge până la 600 lei, la casa mare preţul unei camere variază între 120 lei şi 180 lei, iar apartamentul este de la 200 lei la 270 lei, avem mai multe tipuri de camere şi apartamente“.

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

► Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

► În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

Investiţia în unitatea de cazare a ajuns la 400.000 de euro, jumătate din sumă fiind asigurată din fonduri europene

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania