Afaceri de la zero

Finishul usor miscat al lui Gica Hagi

26.06.2000, 00:00 Autor: Aurelian Botezatu




Hotarat lucru, acest Euro al sfarsitului de mileniu nu este unul propice pentru retrageri. Matthaus si-a incheiat cariera la "nationala" fara glorie, sfarsind prin a se prabusi o data cu ea. Englezul Shearer i s-a alaturat germanului in aceeasi faza a competitiei, grupele, mult mai devreme decat si-ar fi dorit. Sambata a fost randul lui Gica Hagi.

Printre motivatiile cu care echipa reprezentativa a abordat batalia cu Anglia la loc de cinste a fost si aceea de a-i oferi "Regelui" posibilitatea unei retrageri pe masura. Gica vazuse un al doilea cartonas galben in meciul cu Portugalia, era suspendat un joc, iar o revenire intra in calcul doar daca tricolorii ar fi invins Albionul si s-ar fi calificat in sferturi. Ceea ce, dupa cum se stie, s-a si intamplat. Impotriva Italiei, cel mai bun fotbalist roman al tuturor timpurilor spera sa intoarca frumosul gest facut de coechipieri si sa-si amane pe cat se poate despartirea de "nationala". N-a fost sa fie. Din pacate, n-a iesit nici macar de acel adio pe care toti i l-am dorit si l-am asteptat. Demn, cu fruntea sus.

Desi in preziua meciului s-a aratat bine dispus, pe Hagi l-au lasat nervii imediat ce arbitrul Melo Perreira a fluierat inceputul meciului de pe "Roi Baudouin". Le-a reprosat tot timpul cate ceva coechipierilor si in general s-a aratat destul de artagos la fiecare fault asupra sa. Era de asteptat ca pauza sa-i serveasca drept sfetnic, cum se spune, iar selectionerul Ienei sa-l mai tempereze. Spre binele sau si al echipei. Dar Hagi a iesit de la cabine parca si mai montat. De data aceasta impotriva adversarilor. Nu trecusera opt minute din partea a doua cand crampoanele sale au intalnit glenza lui Antonio Conte, mijlocasul italian trebuind sa fie inlocuit. Gica a avut atunci sansa, pentru ca a scapat doar cu un "galben". De fapt, si-a amanat iesirea definiva din scena cu doar 6 minute. O cadere teatrala in careu i-a adus nu un al doilea cartonas galben, ci direct "rosu". Trist sfarsit pentru un geniu al fotbalului care pe ultimii metri inaintea liniei de sosire a omis sa demonstreze o data in plus ca este un Maradona al Carpatilor. Imagine pe care, chiar si usor miscata, suporterii oricum i-o vor pastra mereu in amintire.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania