Afaceri de la zero

Grupa B, sub reflector

05.06.2000, 00:00 Autor: Alexandru Dida


Dupa ce am facut cunostinta cu protagonistele grupelor D si C, astazi a venit randul primelor doua echipe din grupa B, Italia si Turcia



Echipa care traieste prin trecut

Cat de paguboasa poate fi politica transferurilor stranierilor de catre marile echipe de club occidentale se poate constata abia atunci cand selectionerii loturilor reprezentative sunt pusi in situatia de a alcatui o formatie cat se poate de solida care sa faca fata competitilor continentale sau mondiale. Intr-o astfel de situatie ingrata se afla Dino Zoff, omul desemnat sa readuca gloria azzurrilor dupa mai bine de trei decenii la un turneu final de Campionat european.

Mizand cam pe acelasi lot cu care a atacat si Coupe du Monde, in care se regasesc o serie de vedete de calibru precum Paolo Maldini, Fabio Cannavaro, Antonio Conte ori Alex del Piero, cu totii harsiti prin cupele europene, Zoff nu se poate plange catusi de putin de lipsa de omogenitate a lotului. Chiar si cei mai nou integrati, Montella, Ambrosini sau Fiore, apartin unor echipe de top ale Italiei, obisnuite in fiecare sezon cu marea performanta.

Osatura lotului o da Juventus Torino, cu sapte jucatori, urmata de Roma si Milan cu cate patru, in vreme ce campioana Lazio nu-i are decat pe Nesta si negro, doi aparatori pe care se poate conta.

Calificata dupa un final tensionat, Italia nu a convins apoi in nici un amical disputat, ultimul pierdut sambata la Oslo in fata Norvegiei, scor 0-1, dandu-i noi batai de cap lui Zoff. Dupa ce s-a vazut lipsit de Vieri, varful sau de lance, Italia l-a pierdut si pe titularul postului de portar, Gianluigi Buffon, si s-ar putea sa renunte si la Antonio Conte, ambii accidentati in ultimul amical. Cu o linie de mijloc batrana si lipsita de inventivitate, cu un joc stereotip, in care variantele 4-4-2, 3-5-2 sau 3-4-1-2 nu mai prezinta nici un element de surpriza, Italia nu poate emite pretentii la o ascensiune dincolo de faza sferturilor. Fiindca peste vedetele Del Piero, Albertini, Inzaghi sau Maldini si peste antrenorul Dino Zoff s-a asternut rugina rutinei.



Impulsionati de Cupa UEFA

De-a lungul istoriei sale fotbalul turc nu a reusit niciodata sa scoata capul sus la o competitie de mare anvergura, Campionat european sau mondial. Din pacate, pentru fotbalistii, conducatorii si pentru fanii nationalei Turciei, entuziasmul a luat-o intotdeauna inaintea realitatii. Lucru extrem de periculos atunci cand esti desemnat sa alcatuiesti cel mai semnificativ lot pentru un turneu final. Cam in aceasta situatie se afla pus acum selectionerul Mustafa Denizli, cel pe umerii caruia apasa o mare responsabilitate cu care suporterii turci l-au investit: acela de a repeta isprava campioanei Turciei, Galatasaray, castigatoarea Cupei UEFA in acest an. Numai ca toti acei impatimiti de pe malul Bosforului uita imensa contributie adusa de Hagi, Popescu, Taffarel sau Capone la cucerirera trofeului, toti patru neavand insa cetatenie turca.

Adeptul echipei modulare, Denizli a selectionat cei mai buni "22", in principal de la cele mai importante echipe din campionatul turc, Galatasaray (jumatate de lot), Fenerbahce (5) si Besiktas (2), mizand pe o mai mare omogenitate a unsprezecelui de baza. El isi leaga sperantele de mobilitatea lui Tayfur (Besiktas), necrutator in deposedari si un potential motor al echipei, autor a cinci goluri in preliminarii, dar si de experienta lui Tugay (Glasgow Rangers) care are nu mai putin de 50 de selectii in reprezentativa. Flancurile par bine acoperite de Sergen si Abdullah. In atac, toate sperantele sunt legate de Hakan Sukur, cel pentru care campioana Germaniei Bayern Munchen ar plati 15 milioane pentyru a-l aduce sub comanda antrenorului Hitzfeld. Langa el s-ar putea afla doua dintre "sagetile" Galatei, Arif si Erdem, jucatori extrem de tineri, cu un potential tehnic uluitor, vizati de numeroase echipe de top din Europa. Cotata ca o echipa fara sanse, Turcia poate reprezenta una dintre marile surprize ale acestui Euro de sfarsit de mileniu.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania