Afaceri de la zero

Grupa C, sub reflector

02.06.2000, 00:00 Autor: Aurelian Botezatu


Serialul prezentarii celor 16 participante la turneul final al campionatului european din Belgia continua astazi cu reprezentativele Norvegiei si Sloveniei.



NORVEGIA POATE BATE PE ORICINE

Chiar daca este debutanta la un turneu final, Norvegia nu poate fi considerata in nici un caz outsider. La Coupe du Monde, nordicii au demonstrat inclusiv brazilienilor ca nu sunt doar niste buni pescari, ci stiu si cu mingea. Atunci au mers pana-n optimi de finala, iar in calificarile pentru Euro au terminat primii in grupa, cu opt puncte avans fata de a doua clasata, Slovenia.

Fost jucator al lui Werder Bremen, astazi manager la Rosenborg Trondheim, clubul fanion al Norvegiei, Rune Bratseth este convins ca "la ora actuala suntem capabili sa batem pe oricine". Aceeasi convingere o are si selectionerul Nils Johan Semb, care a tinut totusi sa atraga atentia ca "ar fi periculos ca noi, in micuta Norvegie, sa consideram ca apartinem deja greilor Europei. Inca nu suntem acolo, dar e clar ca am facut pasi inainte".

Grosul internationalilor, sapte, il da Rosenborg, campioana tarii si una dintre cele mai bune echipe in prima faza a grupelor Ligii Campionilor. Atat de buna incat celebrul Franz Beckenbauer, presedintele lui Bayern, a tinut sa-si ceara scuze fata de suporterii norvegieni pentru o afirmatie ironica facuta cu ani in urma. "Cine este aceasta Rosenborg Toborg?", spusese Kaiser Franz atunci, pentru ca inaintea duelului direct cu Bayern din aceasta editie a Ligii sa recunoasca faptul ca "avem de-a face cu o formatie foarte puternica".

Vedeta este Tore Andre Flo, coechipierul lui Dan Petrescu la Chelsea Londra. Un atacant care, in ciuda inaltimii sale, s-a impus mai degraba prin forta de patrundere si de sut decat datorita loviturii de cap. De asemenea surprinzator pentru centimetrii pe care-i numara, el poseda si un dribling de invidiat.

Selectionerul Nils Johan Semb lucreaza pentru federatie inca din 1990. Ca asistent si apoi ca antrenor-sef al tineretului sau al reprezentativei B, Semb a primit foarte multe aprecieri pentru munca depusa la copii si juniori. La lotul mare a fost numit in urma cu doi ani, cand i-a luat locul lui Egil Olsen, cel care condusese nationala la mondialul american si la "France '98".



SLOVENIA, SURPRIZA PRELIMINARIILOR

La startul preliminariilor, nimeni n-a luat-o in seama. S-a ridicat de la un meci la altul si finalmente a reusit sa termine a doua in grupa, dupa Norvegia. Marea surpriza a furnizat-o insa la baraj, unde s-a impus, fara sa piarda nici una dintre cele doua partide sustinute, in fata Ucrainei lui Andrei aevcenko.

Faptul ca echipa sa este outsider la turneul final din Belgia si Olanda nu-l deranjeaza catusi de putin pe selectionerul Srecko Katanec: "singurul lucru pe care mi-l doresc este sa facem o figura onorabila. Daca vom reusi sa fim o echipa de prieteni, o sa avem si rezultate bune". Katanec nu are vedete in echipa, poate cu exceptia lui Zahovici, si de aceea vede in participarea la Euro 2000 o excelenta posibilitate pentru jucatorii sai de a se remarca si de a fi luati in seama de marile cluburi.

Vedeta este Zlatko Zahovici, singurul dintre internationalii sloveni care a trecut pe la un club mare. In timpul razboiului cu Iugoslavia, el a parasit Belgradul si a trecut la FC Porto, unde pana nu demult a facut o pereche redutabila cu brazilianul Jardel. In momentul de fata, isi castiga painea la Olympiakos Pireu. Este un jucator complet, care poate evolua la fel de bine ca "varf", conducator de joc sau imediat in spatele atacantilor.

In varsta de 36 de ani, Srecko Katanec este cel mai tanar tehnician prezent la Euro 2000. Ca jucator activ, Katanec a trecut pe la destule cluburi cu firma, printre care Dinamo Zagreb, Partizan Belgrad, VfB Stuttgart si Sampdoria Genova. Munca de antrenorat a inceput-o in 1996, ocupandu-se de in paralel de selectionata de tineret si de formatia clubului NK Gorica. Selectioner a fost numit la 1 iulie 1998.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania