Afaceri de la zero

Nu s-au inghesuit sa investeasca in asigurari

24.03.2006, 00:00
Grecii nu s-au inghesuit deloc sa investeasca pe piata asigurarilor din Romania. Anul trecut, existau trei societati de asigurari cu capital grecesc: Garanta, Alpha Insurance si ABG Insurance. Intre timp, ABG a ramas fara autorizatie de functionare, iar Garanta este in curs de fuziune cu Alpha, astfel incat pana la sfarsitul lunii iunie va mai ramane un singur asigurator cu capital grecesc pe piata.

Grupul elen Ethniki Asfalistiki, care controleaza societatea de asigurari Garanta, a preluat in octombrie anul trecut societatea de asigurari Alpha Insurance de la Alpha Bank Group. Valoarea tranzactiei s-a ridicat la 2,7 mil. euro.

Alpha Insurance, care recent si-a schimbat denumirea in NBG Asigurari, a fost infiintata in 1993 si autorizata de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) in 2002. In 2004, societatea a avut afaceri de 2,65 milioane de euro si o cota totala de piata de 0,31%.

La societatea de asigurari Garanta, infiintata in 1997, Ethniki detine peste 93% din titluri. Alti actionari sunt presedintele companiei La Dorna, Jean Valvis (5%), Radiocomunicatii (0,73%), RomTelecom (0,59%) si Posta Romana (0,42%). Pana la sfarsitul lunii iunie, Garanta va incheia procesul de fuziune cu Alpha Insurance. Anul trecut, Garanta a reusit sa treaca pe profit, raportand un castig de peste 363.000 de euro (1,32 milioane de lei). In 2004, societatea a inregistrat o pierdere de aproape 839.000 de euro (3,4 milioane de lei), potrivit raportului CSA.

Garanta a incheiat anul trecut cu prime brute subscrise de circa 10,95 milioane de euro (39,67 milioane de lei). Comparativ cu 2004, afacerile companiei au crescut cu aproximativ 12% in euro si au stagnat in lei. Din asigurari generale, compania a subscris 10,15 milioane de euro (36,78 milioane de euro), in crestere cu circa 11,6% in euro fata de anul anterior.

Pe partea de asigurari de viata, afacerile asiguratorului au avansat cu 20%, pana la 797.100 de euro (aproape 2,89 milioane de lei) prime brute subscrise. Garanta are un capital social de peste 4,7 milioane de euro (16,5 milioane de lei).

Ethniki Asfalistiki face parte din grupul National Bank of Greece (NBG), care detine Banca Romaneasca. Prin intermediul bancii, grecii sunt prezenti si in actionariatul societatii de asigurari generale Asitrans, cu circa 10% din titluri. Inainte de o majorare de capital realizata de actionarii Asitrans la sfarsitul anului trecut, Banca Romaneasca detinea circa 19% din capitalul Asitrans.

Interamerican a intrat pe piata romaneasca in 1995, iar in 2001 grupul elen a fost preluat de Eureko BV, grup financiar inregistrat in Olanda. Interamerican Romania practica atat asigurari de viata, cat si generale. La mijlocul anului trecut, asiguratorul a investit 10 milioane de euro in constructia primului spital privat din Bucuresti, Euroclinic. Interamerican a inregistrat anul trecut afaceri de aproape 13 milioane de euro.

In acest an, ar putea intra pe piata asigurarilor grecii de la Eurobank, care detin Bancpost si alte cateva societati de servicii financiare.

De asemenea, Athens Medical Group, prezent in Romania prin clinicile Medsana, va investi in urmatorii ani 10 milioane de euro in deschiderea unei subsidiare a companiei de asigurari de sanatate din cadrul grupului, La Vie Assurance.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania