Afaceri de la zero

Suporterii infiintarii ,,parcurilor'' industriale spera sa atraga investitii de doua miliarde de doalri

28.06.2000, 00:00 Autor: Bogdan Bratescu


Parlamentul a adoptat, saptamana trecuta, un proiect de lege care acorda numeroase facilitati fiscale firmelor care vor activa in perimetrul unor zone care primesc statutul de ,,parc industrial''. Aplicarea acestor faciltati ramane insa la latitudinea Guvernului, care s-a opus aparitiei legii si care este singurul in masura sa acorde acest statut.



Propunerea de constituire a unui parc industrial se aproba de catre Agentia Nationala de Dezvoltare Regionala (ANDR). Aceasta institutie gestioneaza si fondurile bugetare si extrabugetare destinate dezvoltarii parcurilor industriale. Acestea pot fi infiintate de societati comerciale cu sediul in Romania, avand ca obiect unic de activitate administrarea parcurilor industriale. Numarul persoanelor juridice care isi pot desfasura activitatea in parcurile industriale trebuie sa fie de cel putin cinci, urmand ca, in trei ani de la infiintare, sa se creeze minimum 300 de noi locuri de munca.

ANDR poate retrage titlul de parc industrial daca acesta nu realizeaza obiectivele stabilite initial, situatie in care inceteaza si facilitatile acordate.

Senatul a decis, la propunerea senatorului taranist, Ulm Spineanu, sa extinda prevederile acestei legi si la parcurile pentru dezvoltarea tehnologiilor informationale.



Importante facilitati fiscale



Societatile comerciale care activeaza in perimetrul parcurilor industrial vor beneficia, conform proiectului, de importante facilitati fiscale si vamale. Ele sunt scutite de plata impozitului pe profitul reinvestit si, timp de trei ani, nu vor varsa TVA-ul pentru activitatile desfasurate. De asemenea, aceste firme nu vor plati timp de cinci ani nici un fel de taxe si impozite locale pentru activitatile desfasurate in parcul industrial. Proiectul ofera si scutire de plata TVA si a taxelor vamale pentru importurile de masini, utilaje, instalatii, echipamente, mijloace de transport si alte bunuri amortizabile necesare derularii investitiilor, precum si anularea TVA-ului pentru achizitionarea acestor produse de pe piata interna. Firmele care obtin licenta de parc industrial pentru o anumita activitate nu vor plati nici taxe pentru utilizarea terenurilor proprietate de stat si nici taxele pentru mijloacele de transport si impozitele pe cladiri si terenuri.

Singurii parlamentari care s-au opus, in dezbaterea parlamentara, acordarii aceastor facilitati au fost reprezentantii PNL. Deputatul Ovidiu Draganescu a afirmat ca facilitatile sunt imposibil de acordat si ca ele ar periclita programul cabinetului Isarescu, care a adoptat deja in acest an masuri de traducere a fiscalitatii.

Doi dintre initiatorii proiectului, deputatii Petre Naidin (PDSR) si Radu Alexandru (PD) i -au acuzat ca incearca sa anuleze atat toate facilitatile acordate intreprinderilor mici si mijlocii cat si facilitatile locale si zonale, ceea ce ar face inoperanta initiativa lor legislativa.

Radu Alexandru a afirmat ca acest ,,grup de interese liberal'' invoca existenta unor semnale din partea Comunitatii europene care nu ar agrea acordarea de facilitati locale si zonale si a calificat o astfel de idee drept ,,absurd''. El a sustinut ca in zona europeana exista astfel de situatii, cu "nemiluita".

Acordarea acestor facilitati fiscale nu depinde insa de Parlament. Statutul de parc industrial se acorda, conform proiectului, doar prin hotarare de Guvern.



Guvernul nu mai vrea alte scutiri de impozite



Principalul adversar al aparitiei acestei legi a fost insa tocmai Guvernul. Ministerul Finantelor a trimis Parlamentului, la sfarsitul anului trecut, un aviz negativ asupra proiectului, in care critica propunerea de infiintare a unui Fond National pentru dezvoltarea parcurilor industriale, una din sursele penru constituirea acestuia fiind bugetul de stat. ,,In aceste conditii si a unui buget de austeritate, aceasta propunere va avea ca efect diminuarea resureselor necesare altor sectoare de activitate finantate de la bugertul de stat'' se afirma in documentul trimis Parlamentului de secretarul de stat Iozefina Morosanu.

Guvernul a reprosat initiatorilor legii si faptul ca nu mentioneaza sursele din care se va asigura rambursarea imprumuturiloe externe date in administrarea Agentiei pentru Dezvoltarea Parcurilor Industriale.

Dar principala obiectie a guvernului este ca adoptarea legii ar duce la aparitia unui numar nelimitat de zone libere si la ,,imposibilitatea efectuarii unor controale eficiente de catre organele vamale si de control fiscal ale Ministerului Finantelor''.

Guvernul considera ca legea pacurilor industriale va duce la diminuarea drastica a venirurilor la bugetul de stat si afirma ca ,,situatia economico-financiara a Romaniei nu permite acordarea nelimitata de facilitati fiscale''. Potrivit documentului citat, propunerea privind scutirea de la plata taxei pe valoarea adaugata, de care ar urma sa beneficieze firmele din parcuirilen industriale nu tine cont nici de prevederile legii privind finantele publice. Conform acestei legi, in cazurile in care se fac propuneri de elaborare a unor acte normative a caror aplicare atrage micsorarea veniturilor sau majorarea cheltuielilor aprobate prin buget, inititorii au obligtia sa prevada mijloacele necesare acoperirii golului de venituri sau sporului de cheltuieli.

De asemenea, guvernul sustine ca scutirea de la plata TVA pentru achizitiile de pe piata interna pentru masinile, utilajele, instalatiile, echipamentele, mijloacele de transport si alte bunuri necesrea efectuarii si derularii de investitii, precum si pentru materiile prime, materialele, piesele de schimb si componentele care se utilizeaza pentru constructia, repararea si intretinerea de obiective in interiorul parcului, ar dtermina ,,introducerea in sistem de pro-rata a activitatilor din intreaga economie nationala, precum si restrangerea sferei de aplcare a acestui impozit''.

In consecinta, guvernul a recomandat Parlamentului sa nu adopte acests proiect.



Primele proiecte romanesti



Suporterii proiectului sunt insa mult mai optimisti, afirmand ca o eventuala scadere a incasarilor bugetare va fi compensata de o crestere semnificativa a investitiilor si de crearea de locuri de munca

Unul din initiatorii proiectului,Petre Naidin crede ca propunerea legislativa este asteptata atat de agentii economici, cat si de IMM, Consiliul de Dezvoltare Regionala Nord-Vest aproband deja 180.000 euro pentru parcul industrial Satu Mare si ca afirmandu-si intentia de a contribui cu 300 de milioane de dolari in parcul industrial Craiova.

De asemenea, mai mulut agentii economici din Bucuresti, Brasov, Timis, Cluj, Iasi, intentioneaza crearea unor astfel de parcuri, a precizat Naidin.

Presedintele Comisiei economice din Senat, senatorul liberal Vicentiu Gavanescu, a sustinut ca adoptarea acestei legi va atrage, in Romania, investitii de circa doua miliarde de dolari.

Proiectul a fost sprijinit publc si de ambasadorul Romaniei in Statele Unite, Mircea Geoana, care a sustinut, intr-o scrisoare trimisa celor patru initiatori la inceputul acestui an, ca adoptarea legii va fi primita cu interes de importante companii americane.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania