Analiză

Numai 1 mld. $ şi 15.000 joburi

Numai 1 mld. $  şi 15.000 joburi

Mark Gitenstein, ambasadorul SUA în România

Autor: Iulian Anghel

04.07.2011, 00:07 427

La 1 mai o veste scurtcircuitalumea. Teroristul numărul 1 al planetei Osama bin Laden eralichidat în Pakistan. Cota de încredere în preşedintele Obama urcabrusc cu aproape 10 procente. O zi mai târziu preşedintele TraianBăsescu anunţa amplasarea în România a scutului americanantirachetă la Deveselu (Olt). Conferinţă de presă la Deveselu curesponsabili români şi americani şi un primar, Gheorghe Bece,fericit: "Un asemenea eveniment înseamnă şi o dezvoltareeconomică".

Doar că acelaşi lucru îlaşteptau şi locuitorii din Mihail Kogălniceanu un­de în urmă cu maimulţi ani fusese instalată o bază militară ame­ri­ca­nă. IosifMureşan, pri­ma­rul comu­nei Mihail Ko­găl­niceanu: "Deocam­da­tănu e marea minune la ca­re ne aştep­tam. Cel mai important impactde până acum a fost creş­te­rea preţurilor laimobiliare".

La 5 mai ministrul ro­mân deexterne Teo­dor Baconschi susţinea şi el optimist: "Washing­ton­ulare încredere în noi, ceea ce va duce la mai multe investiţiiamericane".

Doar că SUA nu au fost în 20de ani un in­ves­titor major în România - locul 11 în topulinves­ti­torilor străini, capitalul so­cial subscris deinves­ti­tori americani în com­pa­nii româneşti fiind de 800 mil.euro, adică doar 2,7% din totalul investi­ţi­ilorstrăine.

Totuşi, spre deose­bi­re deambasadorul Marii Britanii care a admis că businessul britanic nueste prea interesat de România pentru că nu îi este o des­ti­na­ţietradiţională, ambasadorul american Mark Gitenstein spu­nea laînceputul lui iunie: doar primele 100 de companii ame­ricaneprezente aici au investit în mod direct 1 mld. dolari şi au creat15.000 de locuri de muncă. Şi mai spunea diplo­ma­tul: statisticileromâneşti nu înregistrează tendinţele com­pa­ni­ilor americane de ainvesti prin intermediul filialelor străine, în special a celor dinEuropa, astfel că suma reală investită este mult maimare.

Com­paniile americane prezenteaici sunt influente chiar şi la nivel politic. Noul Cod al munciieste şi o inspiraţie a in­ves­titorilor străini, iar Camera deComerţ Româno-Americană (AmCham) nu este străină de acestdemers.

Printre cele mai importantecompanii americane pre­zente în România, se numără Ford, Procter& Gamble, Emer­son, Lufkin, Pepsico, Philip Morris, Cameron,Cargill, Delphi, Smithfield, Citibank, Coca-Cola, General Electric,Kodak, Microsoft, UPC.

Principaleleinvestiţii americane

  • Ford - investiţie la Craiovade 200 mil. euro, care ar urma să ajungă la finele lui 2013 la 750mil. euro.

  • Smithfield Foods -proprietarul Comtim cu afaceri în principal în Timişoara şi Aradşi-a revizuit planul de investiţii de 1,2 mld. dolari în România,dar a investit deja 600 mil. dolari în ferme, fabrici de nutreţurişi abatoare.

  • Procter & Gamble -investiţie de 100 mil. dolari într-o fabrică de şampoane şibalsamuri la Urlaţi (lângă Ploieşti).

  • Emerson - investiţie de 125mil. dolari în echipamente şi motoare industriale (laCluj).

  • Lufkin - promite că va investipână la finele anului aproximativ 125 mil. dolari în unităţi deproducţie de echipamente petroliere (Ploieşti).

  • Delphi - 100 mil. euro într-ounitate de producţie de pompe diesel pentru industria auto (lângăIaşi).

  • Cameron - 80 mil. dolariîntr-o uzină de utilaje pentru industria petrolieră(Ploieşti).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO