Bănci și Asigurări

Cum ajută firmele exportatoare economia şi cât de expuse sunt pe sistemul bancar. Creditele firmelor exportatoare în Germania şi Italia reprezintă circa 40% din totalul portofoliului corporativ al băncilor, iar aceste firme asigură o treime din exporturile României

Cum ajută firmele exportatoare economia şi cât de...

Autor: Claudia Medrega

20.01.2020, 19:35 184

BNR: deşi pentru moment nu sunt semne de îngrijorare, băncile creditoare pot deveni vulnerabile la o deteriorare bruscă a sănătăţii companiilor expuse la economiile vecine.

 

Firmele care exportă în Germania şi Italia au credite de aproximativ 50 mld. lei de la bănci, reprezentând circa 40% din totalul portofoliului corporativ al băncilor, şi asigură o treime din exporturile României, după cum reiese din datele BNR.

„Firmele care exportă în Germania şi Italia sunt importante atât pentru economia reală, cât şi pentru sectorul bancar (reprezintă 38% din totalul portofoliului corporativ al băncilor şi 33% din exporturile României). Comparativ cu media economiei, firmele exportatoare în Germania şi Italia înregistrează rate mai reduse ale profitabilităţii (rata ROE de 15% în 2018, comparativ cu 19,5% la nivelul sectorului) şi ale poziţiei de lichiditate. Cu toate acestea, nivelul de îndatorare este, la rândul său, mai redus (raportul datorii pe capital de aproximativ 100%, faţă de 196%)“, susţine BNR în cea mai recentă ediţie a Raportului asupra Stabilităţii Financiare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO