Bănci și Asigurări

Bancherii au ţinut la BNR 420 mil. lei în fiecare zi lucrătoare din primul trimestru

Bancherii au ţinut la BNR 420 mil. lei în fiecare zi...

Autor: Ciprian Botea

22.04.2013, 09:00 246

Băncile au depus la BNR, prin facilitatea de depozit pe o zi, circa 420 milioane de lei (95 mil. euro) în fiecare zi lucrătoare din primul trimestru, în scădere de la echivalentul a un miliard de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile în care lichiditatea din piaţă a început să-şi revină treptat abia în ultima lună şi jumătate.

De altfel, creşterea lichidităţii din ultima perioadă s-a resimţit şi în sumele plasate de bănci la BNR în luna martie, când media zilnică a urcat la 519 mil. lei, maximul din august 2012 încoace. Creşterea din martie vine şi în contextul în care băncile rămân reticente în a-şi asuma riscuri prea mari prin creditarea economiei sau prin acordarea de împrumuturi altor jucători din piaţa monetară.

Totodată, distribuţia lichidităţii în piaţă s-a îmbunătăţit luna trecută, având în vedere că nicio bancă nu a mers la BNR pentru a lua bani prin facilitatea de credit pe o zi. De exemplu, în ianuarie suma medie împrumutată în fiecare zi lucrătoare prin facilitatea de depozit pe o zi a fost de 241 mil. lei, iar în februarie s-a redus la 71 mil. lei. Băncile care şi-au pus banii la BNR prin facilitatea de depozit pe o zi au primit o dobândă de 1,25% pe an. Volumul total al sumelor rulate în primul trimestru a fost de 26 miliarde de lei (5,9 mld. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels