Bănci și Asigurări

BNR isi acopera pierderea monetara din alte rezultate

16.05.2006, 00:00 16

BNR a inregistrat la sfarsitul trimestrului I o pierdere cumulata de 3,2 miliarde de lei noi de la inceputul anului, rezultata din operatiuni monetare, aceasta fiind doar o parte din bilantul Bancii Nationale. Pierderile din operatiuni monetare sunt compensate la finalul anului cu alte rezultate, cum ar fi reevaluarea rezervei de aur sau a celei in euro.

Cea mai mare parte a pierderii a fost acumulata in ianuarie, cand datele BNR indica un sold negativ de 3,11 miliarde de euro. In urmatoarele doua luni, cresterea pierderii s-a temperat. In acelasi timp, la sfarsitul lunii martie bilantul bancii centrale inregistra diferente favorabile nete din reevaluarea activelor si pasivelor in valuta de 2,2 miliarde de lei noi (echivalentul a 620 mil. euro).

Datorita cresterii pretului international al aurului, valoarea rezervei de aur a Bancii Nationale a crescut in primele patru luni ale anului cu 131 milioane de euro, pana la peste 1,7 miliarde de euro in conditiile in care cantitatea de metal a fost mentinuta la 104,8 tone. Comitetul de administrare a rezervelor internationale ale BNR se afla in subordinea directa a guvernatorului Mugur Isarescu.

Pierderile operationale ale BNR sunt determinate de costul ridicat al sterilizarii lichiditatilor de pe piata monetara interbancara, in conditiile majorarii dobanzii efective de interventie la 8,5% in aprilie.

La sedinta de saptamana trecuta dedicata politicii monetare, Consiliul de administratie al BNR a decis continuarea exercitarii unui control ferm al lichiditatii de pe piata monetara prin intermediul operatiunilor de piata. De asemenea a hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 8,5% pe an, asumandu-si mai departe costul sterilizarii, decizie care, corelata cu o consolidare a procesului de dezinflatie, accentueaza restrictivitatea conditiilor monetare. Consiliul de administratie al BNR a precizat ca are in vedere mentinerea unei conduite restrictive a politicii monetare pe o perioada mai indelungata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO