Bănci și Asigurări

BNR nu vrea dobânzi prea mari la lei, chiar dacă inflaţia e ridicată

BNR nu vrea dobânzi prea mari la lei, chiar dacă inflaţia e ridicată

Autor: Razvan Voican

26.04.2011, 15:22 79

Banca Naţională a intervenit vineri pe piaţa monetară pentru acalma dobânzile interbancare injectând aproape 866 mil. leiprintr-o operaţiune repo pe cinci zile (lichidităţi contra titluride stat) la care au participat şase bănci. BNR a utilizat astfeldobânda de politică monetară de 6,25% în a treia operaţiune deacest tip realizată în 2011.

Intervenţia băncii centrale a avut loc în contextul în caredobânzile la lei pe termene scurte urcaseră spectaculos ca urmare acererii mai mari de lichiditate pentru plăţile la bugetul de statspecifice lunii aprilie, dar şi a finalului de perioadă deconstituire a rezervelor minime obligatorii de către băncilecomerciale.

Astfel rata ROBOR pe o zi sărise de la 2,8% joi, la 6,39%vineri. O creştere substanţială a înregistrat şi ROBOR la o lună,care a ajuns la 5,56%, dar dobânzile pe trei şi şase luni au rămasrelativ stabile.

În pofida operaţiunii de vineri, astăzi dobânzile pe termenscurt au rămas ridicate pe piaţa monetară, ratele pe o zi sau pe osăptămână situându-se la peste 6% pe an. De asemenea, ROBOR la olună este cu aproape un punct procentual mai sus faţă de joiatrecută.

Dobânzile ridicate încurajează tendinţa de apreciere a leului înraport cu euro care persistă deja de câteva luni şi pe care BNR seplânge că nu o poate contracara. Încercarea de reducere adobânzilor de pe piaţă s-ar înscrie tocmai în această direcţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO