Bănci și Asigurări

BNR revine cu o interventie bine in forta

25.06.2004, 00:00 12

Dupa ce a lasat leul sa se apreceze zile de cateva zile, Banca Nationala a intervenit ieri puternic pe piata valutara, determinand o crestere substantiala a cursului.
Astfel, euro a fost evaluat ieri de banca centrala la 40.848 de lei, cu 251 de unitati mai mult decat la cotatia precedenta. Aprecirea a fost preluata si de dolar, care a ajuns sa valoreze ieri 33.718 lei.
Piata valutara s-a deschis in cotatii de 40.610/40.640 de lei/euro, peste nivelul inchiderii de miercuri. Cotatiile au inceput sa creasca inca de la deschidere sedintei de tranzactionare, pe fondul unor cumparari de valuta. "Piata a fost agitata ieri.Cand a devenit clar ca in spatele cumpararilor se afla Banca Centrala, tranzactiile s-au intensificat. BNR a atras de pe piata aproximativ 50 de milioane de euro", a comentat un dealer. Un alt dealer a apreciaza ca la aceasta interventie, BNR a "aspirat de pe piata intre 80 si 100 de milioane de euro". In aceste conditii, euro s-a apreciat puternic, pana la cotatii de 40.840/40.850 de lei. Volumele tranzactionate pe piata au fost substantiale, jucatorii descarcandu-si pozitiile dupa o asteptare destul de lunga. Decizia de interventie a bancii survine dupa cateva zile in care bancile au fost vanzatori neti de valuta in relatiile cu clientii. Jucatorii banuiesc ca interventia BNR a coincis cu aparitia unui excedent de valuta din schimburile cu clientii.
Pe pietele internatioanle, dolarul a continuat sa se deprecieze in raport cu euro. Cursul a urcat de la 1,2060 dolari/euro ieri dimineata, la 1,2127 dolari/euro, cu un maxim 1,2132 dolari/euro. Depreciere dolarului a fost alimentata si de o serie de atacuri ale rebelilor din Iraq. Analistii considera ca cel mai probabil Banca Federala a Statelor Unite va decide majorarea ratei dobanzii de interventie cu 25 de puncte de baza. Pana acum, aceasta perspectiva a fost de ajuns pentru a ajuta dolarul sa se aprecieze cu 2 procente in ultimul trimestru fata de euro.
Banca centrala a intervenit ieri din nou, pentru a patra oara consecutiv, pentru sterilizarea excesului de lichiditate de pe piata monetara. La licitatia de ieri, banca si-a propus sa atraga 13.400 de miliarde de lei. Pana la sfarsitul sedintei de tranzactionare au fost plasate depozite pe o luna in valoare de 16.890 de miliarde de lei, la o dobanda de 20,75% pe an. "Explicatia pentru volumele mari ar putea fi coincidenta cu scadenta altor depozite facute tot la BNR" a apreciat un dealer.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels