Bănci și Asigurări

Creditele in lei devin mai atractive, insa economisirea se clatina

31.05.2005, 18:34 16

Creditele in lei incep finalmente sa fie relativ atractive comparativ cu cele in valuta, ritmurile de crestere ale celor doua componente apropiindu-se luna trecuta.

Creditele in lei au inregistrat in aprilie o crestere de 4,7%, in timp ce imprumuturile contractate in valuta au urcat cu 5%, indica datele BNR.

Exprimata in lei, cresterea creditelor in valuta este inca mai mica, de 3,3%, datorita aprecierii leului fata de principalele valute. Cu toate acestea, ritmul anual de crestere al creditului in valuta a continuat sa se majoreze, ajungånd la 61,2%.

Ritmul de crestere al creditului neguvernamental in lei a fost de peste trei ori mai mare in aprilie comparativ cu martie. Pe de alta parte si creditul in valulta a inregistrat luna trecuta cea mai rapida expansiune de la inceputul anului.

Astfel, soldul creditului neguvernamental a ajuns la sfårsitul lui aprilie la 449.495 miliarde de lei (12,4 miliarde de euro), cresterea fata de luna precedenta fiind de 3,8% in termeni nominali, respectiv 2% in termeni reali.

In aceste conditii expansiunea anuala a creditului neguvernamental a ajuns la 34,9% (22,7% in termeni reali), un nivel considerat sustenabil de catre banca centrala.

Soldul creditelor in lei marca la sfårsitul lui aprilie o expansiune de aproape 23% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In acest timp, creditele in valuta au crescut cu peste 44% in lei, in conditiile in care moneda nationala a inregistrat in acest interval o apreciere nominala de 10% fata de euro, respectiv 14% fata de dolar).

Reorientarea spre creditarea in lei a aparut in contextul in care bancile au redus sensibil dobånzile la lei, cel putin la creditele noi. Astfel, au aparut pe piata credite de consum cu dobånzi de 13% pe an sau chiar mai mici, in timp ce la imprumuturile ipotecare dobånzile au coboråt chiar påna la 11,5% pe an. La aceste rate, creditele in lei sunt numai un pic mai scumpe decåt cele in valuta, care poarta insa si un risc de schimb valutar.

Scaderea dobånzilor la creditele in lei a fost alimentata de politica bancii centrale, care a redus drastic dobånzile oferite in cadrul operatiunilor de sterilizare, fortånd astfel bancile sa se concentreze mai mult pe distributia de credite catre clientela, care asigura o profitabilitate mai mare. De altfel, bancile au redus mai intåi dobånzile la depozite, in timp ce dobånzile la credite au fost inerte o buna perioada. Aceasta a permis de altfel bancilor sa obtina profituri nesperate in primul trimestru, multi jucatori raportånd rezultate mai bune decåt estimasera.

Scaderea abrupta a dobånzilor a afectat insa serios apetitul pentru economisire. Economiile populatiei in lei au crescut in aprilie cu 1,7%, mai incet decåt in martie, ajungånd la 153.647 mld. lei (4,2 mld. euro). Cresterea a fost de trei ori mai mica decåt cea din februarie. Ritmul anual de crestere a scazut astfel la mai putin de 39%, comparativ cu 41% in februarie. Depozitele in lei ale agentilor economici au crescut in aprilie cu 1,7%, de aproape cinci ori mai incet decåt in februarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24