Bănci și Asigurări

Deşi astăzi bate pasul pe loc, indicele Robor rămâne la o valoare apropiată faţă de maximul de 1,8% de săptămâna aceasta

Deşi astăzi bate pasul pe loc, indicele Robor rămâne...

Autor: Roxana Rosu

06.10.2017, 11:16 955

Indicele Robor la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda va­ria­bilă, a stagnat vineri, la 1,78%, după ce miercuri şi joi a avut o evoluţie uşor descendentă.

Aceeaşi evoluţie a avut şi indicele Robor la 6 luni, fo­losit în special în calculul dobânzilor la cre­ditele ipotecare, care s-a menţinut vineri la 1,87%, la fel ca şi în ziua anterioară.

Dobânzile pe piaţa interbancară au crescut foarte mult în luna septembrie şi la începutul lunii octombrie, urcând spre 2% în cazul scadenţelor scurte. ROBOR la trei luni a atins un maxim de 1,8%, marţi, pe 3 octombrie. Spre comparaţie, la începutul lunii septembrie, ROBOR la trei luni era cotat la 0,92%, iar la începutul acestui an era de 0,87%.

Analiştii dar şi bancherii spun deopotrivă că reluarea creşterii dobânzilor pe interbancar nu este o situaţie anormală, neobişnuită fiind de fapt perioada de dobânzi aproape de zero.

În ultimii trei ani România a traversat cea mai bună perioadă din perspectiva creditării, atât costul creditelor în lei, cât şi în euro fiind la minime istorice. Intrarea dobânzilor la lei la praguri minime istorice a fost determinată în principal de programul de relaxare monetară iniţiat de Banca Centrală Europeană. În prezent Euribor, referinţa pentru creditele în euro, ajunge la minus 0,329% pe an.          

ROBOR este rata medie a dobânzii la care băncile locale se împrumută între ele în lei. Indicatorul Robor este practic o medie aritmetică a cotaţiilor practicate de 10 bănci selectate de BNR.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO