Bănci și Asigurări

Euro a scazut cu 74 de lei, iar dolarul cu 120 de lei

16.06.2004, 00:00 17

Leul a inregistrat din nou ieri aprecieri atat fata de euro cat si fata de dolar. Moneda europeana a fost evaluata de BNR la 40.692 de lei, cu 74 de unitati mai putin decat la cotatia precedenta.
Dolarul a continuat sa se deprecieze usor, urmand miscarea de pe pietele internationale. Astfel, banca centrala a calculat un curs de 33.804 lei pentru un dolar, cu 120 de unitati mai putin decat in ziua precedenta.
Piata valutara interbancara de la Bucuresti s-a deschis ieri in cotatii de 40.740/40.770 de lei/euro, nivel de la care paritatea a urcat pentru scurt timp pana la o maxima de 40.765/40.795 de lei/euro. De la acest nivel bancile au inceput sa vanda valuta, cotatiile scazand treptat, pana la un minim de 40.630/40.660 de lei/euro. "Tranzactiile au decurs normal ieri, piata a fost linistita. Tendinta de scadere a cotatiilor a fost intrerupta doar pentru scurt timp in jurul pranzului, cand jucatorii au asteptat interventia bancii centrale. Cand a devenit evident ca BNR nu va intra pe piata, vanzarile s-au reluat intr-un ritm sustinut", a comentat un dealer. Ritmul impus de banca centrala in ultima perioada, de doua interventii pe saptamana, a determinat o scadere a volatilitatii pietei, jucatorii asteptand intrarea BNR pe piata pentru a-si descarca pozitiile. In aceste conditii, volumele tranzactionate pe piata au inregistrat variatii importante. Ieri, pe fondul vanzarilor sustinute, volumele s-au inscris in media ultimelor zile.
Pe pietele internationale investitorii au asteptat ieri publicarea unui raport privind starea economiei americane, atitudinea lor rezervata ducand la o noua crestere a cursului, pana la 1,2060 dolari/euro. Datele publicate, care arata o crestere a preturilor pentru bunurile de consum pentru luna mai de 0,6% (alimentata in special de majorarea preturilor la combustibili), i-au determinat pe analisti sa considere probabila o majorare a dobanzilor de carte Baanca Federala a Statelor Uniteb la sfarsitul lunii, pentru a combate tendintele inflationiste. In aceste conditii, cursul a trecut pentru scurt timp de pragul de 1,21 dolari/euro, dupa care a revenit la 1,2090 dolari/euro.
Pe piata monetara dobanzile la depozitele pe o zi au oscilat in continuare intre 19,5% si 20,5% pe an. Nevoia de finantare pe termen scurt determina bancile sa astepte noi reduceri ale dobanzii de interventie pentru a accepta o reducere a ratelor la depozite. Banca centrala nu a organizat ieri licitatie pentru atragerea excesului de lichiditate de pe piata.




Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels