Bănci și Asigurări

Isarescu: O criza se gestioneaza mai usor decat o economie care prinde viteza

Isarescu: O criza se gestioneaza mai usor decat o economie care prinde viteza

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR: Avem o crestere neasteptata de productivitate, iar cifrele recente arata schimbari structurale la nivelul economiei.

09.10.2006, 18:59 14

Pentru BNR, exista preocuparea ca intr-un timp relativ scurt sa ajunga la un singur instrument de stapanire a inflatiei - rata dobanzii, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, intr-o prelegere tinuta la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi.
Peste o luna, pe 10 noiembrie, Consiliul de Administratie al BNR va discuta un nou raport asupra inflatiei, precum si o eventuala modificare de dobanda.
Cristian Popa, viceguvernator al BNR, a declarat recent ca in cazul in care va fi considerata necesara o recalibrare a instrumentarului de politica monetara, dobanda va fi favorizata, banca centrala nedorind sa supraliciteze cu majorarea rezervelor minime obligatorii.
Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a declarat la Iasi ca BNR va reduce nivelul rezervelor minime in momentul in care inflatia va ajunge la 5%.
"Deocamdata, nu avem motive sa reducem nivelul rezervelor minime. Cu toate acestea, va garantez ca inflatia se va apropia de 5% pana la 1 ianuarie 2007. Daca se va intampla acest lucru, vom reduce si nivelul rezervelor minime", a declarat Isarescu.
El spune ca, intr-o perioada in care economia accelereaza puternic, lucrurile sunt mai complicate.
"O criza se gestioneaza mai usor decat o economie care prinde viteza. Apar foarte multe neprevazute, iar riscurile trebuie bine gestionate", a spus Isarescu in fata studentilor si profesorilor ieseni.
El a adaugat ca pe masura ce economia creste este nevoie de mai multi bani, asa ca Banca Nationala a sterilizat mai putin in ultimele luni, pentru ca a lasat mai multi bani in economie.
De altfel, dupa majorarea-soc a rezervelor minime obligatorii la lei, de la 16% la 20%, bancile nici nu au mai avut excedente de la lei pentru a le plasa in depozite sau certificate de depozit ale BNR, in contextul in care creditul in moneda nationala si-a mentinut o viteza mare de crestere.
Guvernatorul BNR gaseste si motive de multumire in mersul economiei, desi cresterea PIB a depasit estimarile bancii centrale, iar consumul ramane un stimulent important.
"Avem o crestere neasteptata de productivitate, iar cifrele recente arata schimbari structurale la nivelul economiei. PIB-ul are indicatori calitativi care-l duc inainte", a spus Isarescu, referindu-se la cresterea formarii brute de capital fix si a productiei industriale, in conditiile in care investitiile straine directe din ultimii ani incep sa se vada prin intrarea in functiune de noi capacitati de fabricatie, cu productivitate ridicata.
Isarescu a reamintit ca variantele Bancii Nationale pentru indeplinirea obiectivului sau fudamental legate de stabilitatea preturilor au fost doua: "folosirea cursului de schimb ca ancora, dar puteai sa dai impresia ca cursul era fixat si creai alte probleme; daca era fixat, navaleau speculatorii; a doua varianta era tintirea directa a inflatiei, pe care si-a ales-o".
Guvernatorul BNR a estimat ca inflatia va ajunge la 3,8% pana la sfarsitul anului 2008, desi acest lucru inseamna eforturi enorme.
"Va fi de zece ori mai greu in comparatie cu atunci cand am reusit sa reducem inflatia de la 8 la 5,8%, cat este in prezent. Odata ce am ajuns la cota de 3,8%, la sfarsitul lui 2008, va trebui sa o tinem la acest nivel", a spus guvernatorul BNR.
Nu in ultimul rand, el a mai mentionat ca deficitul de cont curent ramane mare, dar "avem o sansa, intrucat este acoperit din investitii straine directe".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO