Bănci și Asigurări

Lira turcească a scăzut cu peste 3% după ce Recep Erdogan l-a înlocuit pe guvernatorul băncii centrale

Lira turcească a scăzut cu peste 3% după ce Recep...

Autor: Iulian Tenchiu

08.07.2019, 14:10 545

Lira turcească a înregistrat o scădere de peste 3% în raport cu dolarul american, după ce preşedintele Turciei, Recep Erdogan, a decis să îl demită pe guvernatorul băncii centrale, Murat Cetinkaya. Decizia lui Erdogan a fost determinată de o  scădere mult mai puternică a costurilor de împrumut decât cea estimată iniţial, scrie Bloomberg.

Înlocuitorul lui Murat Cetinkaya este Murat Usyal, un fost guvernator adjunct al Băncii Turceşti.

Moneda turcească a scăzut cu peste 3%, aceasta fiind cea mai mare scădere înregistrată după cea din luna martie. Scăderea vine după o perioadă de două luni în care lira turcească se apreciase în raport cu dolarul. Timothy Ash, un strateg din cadrul companiei Blue Bay Asset Managemet, o companie care se ocupă cu gestionarea activelor, consideră că băncile de stat din Turcia vor începe să vânda valuta străina.

După demiterea lui lui Cetinkaya, Erdogan le-a transmis parlamentarilor din cadrul partidului de guvernământ că toţi politicienii şi biocraţii ar trebui să înţeleagă faptul că dobânzile mai mari pot duce la inflaţie. De-asemenea, Erdogan a ţinut să avertizeze parlamentarii în privinţa consecinţelor pentru cei care sfidează politica economică a guvernului.

La începutul şedinţei de tranzacţionare de luni, lira turcească a atins un minim de 5.8247 în raport cu dolarul. În raport cu leul lira s-a tranzacţionat la o valoare de 0.7352.

Murat Cetinkaya a fost numit guvernator în aprilie 2019. Investitorii l-au criticat pe Cetinkaya pentru faptul că a decis prea târziu să înăsprească politica monetară pentru rezolvarea crizei valutare din august. Totuşi Cetinkaya a venit cu o rezolvare, şi a decis să majoreze în septembrie rate dobânzii de referinţă la 24%, majorare care se păstrează până în prezent.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO