Bănci și Asigurări

OTP: pierderi de 11 mil. euro, calitatea creditelor scade

15.02.2008, 21:31 22

OTP Bank, filiala locala a celui mai mare grup maghiar, a incheiat anul trecut cu o pierdere de 11,24 milioane de euro, potrivit raportului transmis bursei de la Budapesta.
Comparativ cu 2006, pierderea bancii - exprimata in euro - s-a adancit cu aproape 7%, insa calculat in forinti maghiari rezultatul este similar cu cel obtinut in anul precedent (-2,8 miliarde de forinti maghiari).
"Pierderea este mai mica decat cea asteptata, in special datorita unor tranzactii extraordinare", se arata in raportul grupului.
Activele bancii au urcat anul trecut cu 28%, pana la 986 de milioane de euro, respectiv mai incet decat media pietei. Cresterea a fost alimentata de dinamica sustinuta a creditelor.
"In 2007 OTP Bank Romania a transferat credite corporate si retail in valoare de 47 de miliarde de forinti (circa 186 mil. euro) catre OTP Bank. Luand in considerare si transferurile, soldul creditelor a crescut cu peste 100%.
OTP Romania are o pozitie relativ puternica pe piata creditelor ipotecare, cu o cota de piata de circa 4%", afirma OTP.
Desi actionarul majoritar noteaza reluarea unor provizioane constituite anterior pentru un credit trecut pe pierderi, raportul subliniaza si deteriorarea in continuare a calitatii portofoliului subsidiarei locale. Ponderea creditelor neperformante a urcat la 10,5% la sfarsitul anului trecut, de la 6% cat era in trimestrul al treilea. Deteriorarea a aparut mai ales in zona creditelor clasificate in categoriile "substandard" si "indoielnic".
OTP Bank Romania si-a extins anul trecut reteaua cu 28 de unitati, ajungand sa opereze in decembrie 104 sucursale si agentii. In paralel, banca si-a extins retelele de ATM-uri pana la 100 de automate si POS-uri (80 de aparate).
La sfarsitul anului trecut banca avea un portofoliu de 140.000 de clienti, aproape dublu fata de decembrie 2006. Si portofoliul de carduri a inregistrat mai mult decat o dublare, pana la 77.000 de carduri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO