Bănci și Asigurări

Piaţa asigurărilor a ajuns la subscrieri de 9,1 mld. lei, conform raportului publicat de ASF pentru S1/2023, în creştere cu 4%. Piaţa RCA a crescut uşor cu 3%, până la 4,6 mld. lei, în timp asigurările de viaţă au ajuns la subscrieri de 1,5 mld. lei, în creştere cu 2%, iar asigurările de sănătate au ajuns la 477 mil. lei menţinând un ritm de creştere efervescent de 27%

Piaţa asigurărilor a ajuns la subscrieri de 9,1 mld....

Autor: Mircea Nica

04.10.2023, 17:06 99

Piaţa asigurărilor a consemnat un volum al primelor brute subscrise de 9,1 mld. lei la finalul primului semestru (S1) din 2023, consemnând un avans de circa 4% faţă de perioada similară a anului trecut, conform celui mai recent raport al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) privind evoluţia pieţei asigurărilor din S1/2023.

Piaţa asigurărilor din România rămâne orientată spre activitatea de asigurări generale, cu o pondere de 83% din totalul primelor brute subscrise de societăţile de asigurare autorizate şi reglementate de ASF, menţinându-se la un nivel similar cu cel înregistrat şi în primul semestru din 2022.

Volumul subscrierilor pentru segmentul asigurărilor de viaţă s-a situat la un nivel de 1,51 mld. lei, în creştere cu 2% faţă de primele şase luni ale anului trecut. Evoluţia pozitivă a fost susţinută în principa de creşterea cu circa 38% a susbcrierilor pe zona asigurărilor de viaţă şi anuităţi legate de fonduri de investiţii, conform raportului ASF.

În prima jumătate a anului, se menţine dependenţa ridicată a pieţei locale de asigurărilor auto, volumul subscrierilor cumulat pe zona RCA şi Casco ajungând la 6,3 mld. lei, din care asigurările RCA au o pondere de 73%, însemnând circa 4,6 mld. lei, în timp ce asigurărilor Casco au o pondere de 27%, însemnând circa 1,64 mld. lei.

Gradul de concentrare este ridicat atât pe piaţa asigurărilor Casco, cât şi pe cea aferentă asigurărilor auto obligtorii RCA.

Asigurările de sănătate au înregistrat o dinamică pozitivă în prima jumătate a anului 2023, consemnând un volum al subscrierilor de 477 mil. lei, cu 27% mai mult faţă de perioada similară a anului trecut. Ponderea subscrierilor segmentului asigurărilor de sănătate este de 5,3% în totalul primelor subscrise, în creştere cu circa 1 punct procentual faţă de prima jumătate a anului trecut.

Despăgubirile plătite de asigurători în prima jumătate a anului 2023 a ajuns la 3,85 mld. lei, cu 2% mai mult faţă de perioada similară a anului trecut, din care 3,15 mld. lei au fost despăgubiri plătite pe zona asigurărilor generale.

Din perspectiva pieţei de brokeraj, volumul intermedierilor a ajuns la 7,2 mld lei în prima jumătate a anului 2023, cu 10% mai mult faţă de perioada similară a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO