Bănci și Asigurări

Străinii au adus cursul înapoi sub 4,4 lei/euro după două luni

Străinii au adus cursul înapoi sub 4,4 lei/euro după...

Autor: Ciprian Botea

28.07.2013, 20:57 1692

Leul a câştigat aproape un punct procentual în faţa euro săptămâna trecută datorită revenirii interesului investitorilor străini pentru titlurile de stat româneşti. Cursul a intrat sub pragul de 4,4 lei/ euro pentru prima dată într-un interval de aproape două luni, iar analiştii nu exclud aprecierea în continuare a leului.

„Perspectiva pentru leu pe termen scurt este pozitivă datorită îmbunătăţirii lichidităţii. Totuşi, în absen­ţa calendarului de emisiuni de titluri de stat pentru august, cred că leul va stag­na în jurul valorilor curente“, co­men­tează Mihai Ţân­ţaru, economist al ING Bank.

Cursul este cu 3,5% sub nivelul maxim atins luna trecută, dar leul mai are de recuperat încă două puncte procentuale înainte de a reveni la nivelul de 4,3 unităţi/euro, cursul minim de anul acesta. BNR a publicat vineri un curs de 4,3886 lei/euro, uşor sub nivelul din ziua precentă, dar cu aproape un punct mai scăzut decât cel de la finalul săptămânii anterioare.

Leul a pierdut teren luna trecută după ce apetitul străinilor pentru titluri de stat a scăzut, inversându-se astfel trendul înregistrat în prima parte a anului. Leul intrase pe un trend de apreciere la începutul anului datorită interesului ridicat al străinilor pentru investiţiile în titluri de stat româneşti, ceea ce a generat o creştere vizibilă a cererii de lei pe piaţa valutară de la Bucureşti.

Dealerii şi analiştii se aşteaptă ca tot cererea de lei din partea străinilor interesaţi de titlurile emise de Ministerul Fi­nan­ţelor să mişte în continuare piaţa valutară, în condiţiile în care volumele comerciale sunt reduse, iar investiţiile străi­ne directe nu dau semne de revenire.

Aprecierea leului din ultimele săp­tă­mâni vine tocmai în contextul în care cererea de titluri româneşti a crescut, fenomen reflectat şi de randamentele în scădere plătite de Ministerul Finanţelor pentru a se împrumuta de pe piaţă. La cele două licitaţii de săptămâna trecută, Trezoreria a împrumutat 630 mil. lei prin vânzarea de titluri cu maturitatea reziduală de nouă luni şi respectiv cinci ani, iar cererea din partea investitorilor s-a ridicat la aproape 2,3 mld. lei.

Leul a câştigat teren şi în faţa dolarului pe parcursul săptămânii trecute, iar paritatea oficială a ajuns la 3,3029 lei/dolar. Leul s-a apreciat în faţa dolarului în condiţiile în care moneda americană a continuat să piardă teren şi faţă de euro. Cursul leu/dolar este stabilit indirect de BNR pe baza cotaţiilor euro/dolar pe pieţele internaţionale şi leu/euro pe piaţa de la Bucureşti, având în vedere că tranzacţiile cu dolari pe piaţa valutară locală sunt nesemnificative.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 29.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO