Bănci și Asigurări

Topul celor mai eficiente bănci: Banca Transilvania, UniCredit şi BRD au un cost/venit de sub 50%

Topul celor mai eficiente bănci: Banca Transilvania,...

Autor: Anelis Baciu

22.08.2018, 00:07 2561

Raportul cost/venit, unul dintre cei mai importanţi indicatori care măsoară eficienţa băncilor, s-a situat în S1/2018 între 37% şi 52% la nivelul celor mai mari şase jucă­tori după active, fiind confortabil sub pragul de 60% indicat de Autoritatea Bancară Europenă (EBA).

Cea mai eficientă bancă în prima jumătate a acestui an a fost Banca Transilvania cu un raport cost/venit de 37%, ceea ce înseamnă că valoarea costurilor opera­ţio­nale a reprezentat 37% din valoarea veniturilor opera­ţio­nale. Banca Transilvania şi-a îmbunătăţit semnificativ in­dicatorul de eficienţă în ultimul an, având în vedere că în primul semestru din 2017 se numără printre cele mai in­efi­ciente bănci mari cu raport cost/venit de 53%.

Banca Transilvania este urmată în topul celor mai eficiente bănci locale de UniCredit cu un raport cost/venit de 42,6% la jumătatea anului. Spre comparaţie, la mijlocul anului trecut UniCredit avea un raport cost/venit de aproape 45%.

Un pas important în direcţia eficientizării a fost făcut şi de BRD SocGen. Banca şi-a redus raportul cost/venit cu peste patru puncte procentuale, de la 52,7% la finalul lunii iunie 2018 la 48,5% la finalul lunii iunie a acestui an. BRD şi-a îmbunătăţit indicatorii de eficienţă, deşi a raportat creşteri atât la nivelul veniturilor, cât şi la nivelul cheltuielilor. Ritmul de creştere al costurilor operaţionale a fost însă de o intensitate mai redusă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO