Bănci și Asigurări

Trezoreria caută să împrumute 4,6 miliarde de lei în noiembrie

Autor: Liviu Chiru

31.10.2010, 23:44 17

Trezoreria şi-a planificat să îm­prumute în noiembrie 4,6miliarde de lei de la bănci prin vânzarea de titluri de stat, sumafiind similară cu cele anunţate în septembrie sau octombrie.
Luna aceasta sunt planificate patru emi­siuni de certi­fi­cate detrezo­rerie pe şase luni şi un an în valoare de un miliard de leifiecare şi două de obli­ga­ţiuni tip benchmark, pe trei ani şicinci ani, în va­loare de 300 de mi­lioane de lei.

În octombrie, statul a împrumutat 3,7 miliarde de lei, în creşterefaţă de lunile precedente, deşi a menţinut plafonul de 7% pe anpen­tru randa­mentele plătite. Interesul mai mare din parteainvestitorilor a apărut pe fondul dobânzilor foarte scă­zute de pepiaţa monetară, dar şi al îmbu­nătăţirii ape­titului pentruactivele con­si­derate mai riscante pe plan inter­na­ţional.Astfel, Trezoreria a reuşit să vândă luna trecută chiar şiobligaţiuni pe cinci sau şapte ani, după mai multe emisiuni carefuseseră anulate.
Analiştii au remarcat avertizarea guvernatorului Mugur Isărescu desăp­tămâna trecută legată de încheierea pe­rioadei de finanţareief­tină pentru Finanţe.
"Nu suntem siguri că aceasta înseamnă că ran­damentele pentruti­tlurile de stat vor creşte, deşi ar putea fi cazul", spuneNicolaie Alexan­dru-Chideşciuc, econo­mistul-şef al ING Bank.
Dobânzile rămân pentru moment la niveluri scăzute pe piaţainter­bancară, coborând sub 3% pentru sca­den­ţele scurte şirămânând sub 5% pentru maturitatea de trei luni.
Prima licitaţie din lună este pro­gramată chiar astăzi, pentruvânzarea de certificate de trezorerie cu matu­ritatea de şase luni,în valoare de un miliard de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels