Burse - Fonduri mutuale

Bursa din Sibiu tinteste cresterea rulajului cu 50%

Bursa din Sibiu tinteste cresterea rulajului cu 50%

Teodor Ancuta, presedintele Sibex

17.04.2008, 20:36 21

Bursa la termen din Sibiu (Sibex) si-a propus pentru acest an sa atinga nivelul de 5 milioane de contracte incheiate, cu 50% mai multe decat cele din 2007.
Anul trecut, pe piata din Sibiu s-au incheiat 3,49 milioane de contracte, volum cu 18,2% mai mic decat in 2006. Cu toate acestea, valoarea tranzactiilor desfasurate pe aceasta piata a urcat in aceeasi perioada cu circa 20%, la 11,7 mld. lei (3,5 mld. euro), pe fondul rulajelor mai mari si aprecierii cotatiilor din prima parte a anului trecut.
Pentru realizarea programului din 2008, Bursa din Sibiu a lansat la inceputul lunii o platforma demonstrativa a sistemului propriu de tranzactionare, unde cei interesati pot sa se familiarizeze cu tranzactiile pe instrumente derivate si a pus la dispozitie in mai multe centre din tara cursuri gratuite de perfectionare.
Bursa din Sibiu intentioneaza ca in urmatoarele trei luni de zile sa lanseze o piata spot in colaborare cu Bursa din Varsovia, utilizand platforma acesteia.
"Vrem sa incepem tranzactionarea pe piata spot in prima jumatate a acestui an. In acest scop inca asteptam aprobarea din partea CNVM pentru a avea depozitarul la Varsovia iar ei sa deschida o sucursala in Romania. Daca nu ne da voie cu Polonia va trebui sa lansam o platforma proprie", spune Teodor Ancuta, presedintele Sibex.
Bursa din Varsovia si-a manifestat recent interesul pentru achizitia unui pachet semnficativ din capitalul Sidex, dupa ce a achizitionat un pachet de 1,8% din actiunile Bursei din Sibiu, insa reglementarile din prezent nu dau voie nici unui actionar sa detina mai mult de 5% din drepturile de vot.
"Varujan Vosganian mi-a promis ca luna aceasta vom avea modificarea acelei ordonante de guvern cu privire la majorarea pragului de detinere din drepturile de vot", a precizat Ancuta.
In actionariatul Sibex a mai intrat in luna octombrie a anului trecut banca de investitii Morgan Stanley, care mai detine indirect un pachet semnificativ de actiuni prin intermediul societatii de brokeraj HTI Valori Mobiliare, pe care a preluat-o recent. Conducerea Sibex si-a bugetat pentru 2008 venituri totale de 4,38 mil. lei (1,2 mil. euro), cu aproape 40% mai mari fata de cele realizate in anul precedent si un profit brut in crestere cu 27%, la 1,48 mil. lei (circa 420.000 de euro).
Anul trecut, veniturile totale ale Bursei din Sibiu au urcat cu 12%, la 3,1 mil. lei (0,93 mil. euro), pe fondul scaderii profitului brut cu 13%, la 1,16 mil. lei (circa 340.000 de euro).
Profitul mai mic s-a datorat in principal cresterii salariilor cu 78%, acestea ajungand sa detina o pondere de 60% in totalul cheluielilor.
Casa Romana de Compensatie (CRC) a obtinut anul trecut un profit brut de aproape 3,5 mil. lei (peste 1 mil. euro) la venituri totale de 5,3 mil. lei (1,6 mil. euro).
Bursa din Sibiu si-a propus ca in acest an sa realizeze noi majorari de capital pentru a aduce capitalul social de la valoarea de 2 milioane de euro, cat reprezinta in prezent, la 6 milioane de euro pentru a indeplini conditiile impuse de reglementarile pietei de capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO