Burse - Fonduri mutuale

Chisu, IFB: Investitorii nu ezita sa-si marcheze profitul pe SIF-uri

Chisu, IFB: Investitorii nu ezita sa-si marcheze profitul pe SIF-uri
09.02.2010, 23:06 24

Bursa de la Bucuresti a inchis sedinta de ieri pe plus lanivelul indicilor BET si BET-NG, care au urcat cu 2,4% si respectiv4%, avansul indicelui energetic fiind sustinut de evolutiatitlurilor Rompetrol Rafinare (RRC). Societatile financiare auinregistrat insa o scadere de peste 4,9%, corectia venind pefinalul sedintei, odata cu anuntul avizului negativ dat de Comisiaeconomica din cadrul Camerei Deputatilor pentru propunerea demajorare a pragului de detinere.

"Reactia foarte violenta dupa anuntul avizului negativ estedovada faptului ca pe SIF-uri este o tensiune foarte mare, iartoata lumea este extrem de atenta. Investitorii nu ezita samarcheze profitul pe fondul oricarei stiri negative referitoare la societatile financiare. Cred insa ca vomvedea o temperare a corectiilor in sedintele urmatoare pe SIF-uri,mai ales daca pietele externe vor continua sa evolueze pe plus", aprecizat Mihai Chisu, broker in cadrul societatii de intermediereIFB Finwest.

Cea mai mare corectie la categoria societatilor financiare auinregistrat-o titlurile SIF Transilvania (SIF3), care au pierdutaproape 9,1% fata de referinta, coborand la pretul de 0,75lei/actiune, in urma unor tranzactii cu peste 760.000 de actiunirealizate in ultimele minute de tranzactionare. Astfel, actiunileSIF3 care inregistrau la inceputul sedintei de ieri o apreciere deaproape 3% pentru cei care au intrat la pretul acesta in piata,pierderile depasesc 12%.

"Liberalizarea pragului s-ar justifica si prin reducereavolatilitatii in piata la nivelul SIF-urilor. Ce ii pot spune euunui investitor care a intrat la plus 3%, iar la sfarsitul zileiactiunile s-au prabusit cu 9%. Este anormala o astfel de evolutie,pe fondul unui aviz care este doar consultativ", a adaugatChisu.

Restul societatilor financiare au inregistrat corectii cuprinseintre 2,9% pe titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) si 4,1% peactiunile SIF Muntenia (SIF4).

In sectorul energetic, titlurile Rompetrol Rafinare auinregistrat o crestere de peste 17,6%, urcand la cotatia de 0,0727lei/actiune, foarte aproape de pretul din oferta de preluarelansata de KazMunaiGaz (KMG), de 0,0741 lei/titlu.

Si titlurile OMV Petrom (SNP) au inchis in urcare fata decotatia de luni, cu 0,8%, atingand pretul de 0,267 lei/actiune.

In sectorul bancar, atat titlurile BRD, cat si actiunile BanciiTransilvania (TLV) au inchis in stationare. La categoriainternational, actiunile Erste Bank (EBS) au avansat cu aproape 2%fata de referinta.

"In piata cel mai probabil vor continua aprecierile pe fondulevolutiilor externe pozitive din ultima perioada. Tot externul credca o sa atenueze si corectia pe SIF-uri si nu este exclus sa vedemo revenire a cresterilor pe societatile financiare", a incheiatChisu.

Principalele piete europene inregistrau ieri spre inchidereaprecieri moderate, de 0,6% la nivelul indicelui paneuropean EuroStoxx 50. Indicele britanic FTSE 100 a inregistrat cea mai mareapreciere dintre pietele vest-europene, de 0,7% peste cotatia deluni.

De urmarit astazi

  • Evolutia titlurilor Rompetrol Rafinare (RRC), care au revenitieri la tranzactionare si au sarit cu peste 17% peste cotatia dereferinta.
  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care au pierdutieri aproape 5% pe fondul avizului negativ dat de Comisiaeconomica.
  • Evolutia titlurilor bancare BRD si Banca Transilvania (TLV),care s-au oprit din scadere in sedinta de ieri,stabilizandu-se.
  • Evolutia principalelor piete internationale, care continua sainregistreze cresteri, insa intr-un ritm moderat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO