Burse - Fonduri mutuale

Creşteri pe linie pe marile burse din vest după publicarea datelor privind inflaţia americană. Plus de 2,5% pe S&P şi 2% pe Stoxx 600. BET, minus 0,9%

Business internaţional

Creşteri pe linie pe marile burse din vest după...

Autor: Eduard Ivanovici

14.12.2022, 00:00 249

Indicele preţurilor de consum din Statele Unite (CPI) a crescut cu doar 0,1% în noiembrie, semn că inflaţia din SUA – ajunsă recent la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani – începe să cedeze teren, potrivit MarketWatch. Economiştii intervievaţi de The Wall Street Journal, cel mai puternic ziar de business din lume, anticipau un plus de 0,3%. Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 7,1% de la 7,7% în luna precedentă, ajungându-se astfel la cel mai redus nivel de la sfârşitul lui 2021 încoace. În iunie, indicele CPI ajungea la 9,1%.

Evoluţia modestă din luna noiembrie se simte însă din plin pe bursele americane. Indicele Dow Jones Industrial Average avea plus 1,6% la startul şedinţei de tranzacţionare de marţi. S&P 500 şi Nasdaq Composite se apreciau cu 2,5%, respectiv 3,2%, conform MarketWatch. Datorită noilor date privind inflaţia, investitorii mizează acum pe o creştere mai înceată a ratelor dobânzilor din partea Rezervei Federale (Fed – banca centrală americană), de la 75 de puncte de bază la 50 de puncte. Excluzând costurile legate de energie şi alimente, inflaţia din SUA a urcat cu 0,2%, cea mai mică creştere din august 2021. Wall Street anticipa un avans de 0,3% pe respectivul indicator, respectiv inflaţia de bază (core inflation). Aici, rata anuală a coborât de la 6,3% la 6%. Fed-ul vede inflaţia de bază drept un indicator mai clar pentru viitoarele trenduri ale preţurilor.

În vestul Europei, indicii FTSE 100 din Londra şi DAX din Frankfurt urcau cu 1,1%, respectiv 2,3%. La Paris, CAC 40 se aprecia cu 2,2%, la fel şi FTSE-MIB din Milano. Indicele paneuropean Stoxx 600 înregistra o creştere de 2%. La Bucureşti, indicele de referinţă BET era pe minus cu 0,9%, conform datelor BVB. Deşi preţurile din Statele Unite nu mai cresc într-un ritm atât de alert, economiştii şi reprezentanţii Fed spun că inflaţia va ajunge, cel mai probabil, la nivelurile pre-Covid de 2% abia în 2024 sau chiar în 2025, notează MarketWatch. Banca centrală din SUA încearcă să reducă inflaţia printr-o serie de majorări a dobânzii de referinţă care ar reduce cererea pentru muncă, bunuri şi servicii. Totuşi, marea întrebare rămâne în continuare dacă măsurile adoptate de Fed vor declanşa sau nu o recesiune. În acest sens, o bună parte din economişti sunt mai degrabă sceptici şi prezic o încetinire a economiei americane în 2023.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO