Burse - Fonduri mutuale

Cum deschide Bursa de Valori Bucureşti pe 20 martie 2023 după ce în weekend a fost salvat gigantul Credit Suisse prin achiziţia de către UBS

Cum deschide Bursa de Valori Bucureşti pe 20 martie 2023...

Autor: Liviu Popescu

20.03.2023, 10:05 419

Bursa de Valori Bucureşti a deschis în scădere cu 0,16% sesiunea de tranzacţionare de luni, 20 martie 2023, după un weekend frenetic de negocieri mediate de autorităţile elveţiene de reglementare pentru a-şi proteja sistemul bancar prin achiziţia Credit Suisse de către UBS şi a încerca să prevină răspândirea unei crize pe pieţele financiare globale.

La debutul bursier de luni, din rândul celor nouă indici bursieri de la Bucureşti, doar BET-FI era pe plus, respectiv 0,5%, restul având scăderi de la 0,5% pentru BET Aero la 0,02% pentru BET-NG.

Romgaz se apreciază cu 0,75%, iar FP cu 0,24%. La polul opus Electrica scade cu 0,36%, BRD cu 0,32%, Petrom cu 0,4%, Banca Transilvania cu 1%, Erste Bank cu 4%.

Alte burse europene încă nu au deschis şedinţa de tranzacţionare, dar cotaţiile futures arată indecizie şi o posibilă deschidere mixtă.

Publicaţia britanică FT scrie că acţiunile băncilor asiatice au scăzut luni, după ştergerea a 17 miliarde de dolari din obligaţiunile Credit Suisse în urma preluării de către UBS, ceea ce a stârnit îngrijorare cu privire la datorii similare şi a anunţat noi turbulenţe pe pieţele europene. Acţiunile HSBC au scăzut cu 7,1% la Hong Kong, în timp ce Standard Chartered a pierdut 7,7%, iar Bank of East Asia a scăzut cu 4%. Unele obligaţiuni bancare concepute pentru a absorbi pierderile în cazul unui faliment bancar au suferit scăderi abrupte.

Autoritatea elveţiană de reglementare Finma a cerut duminică ca obligaţiuni de nivel 1 suplimentar (AT1) ale Credit Suisse, un tip de datorie bancară conceput pentru a suporta pierderi în timpul unei crize, în valoare de 16 miliarde de franci elveţieni (17 miliarde de dolari) să fie reduse la zero, ca parte a acordului de salvare cu UBS.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO