Burse - Fonduri mutuale

Daca straini nu sunt, atunci nici piata nu creste

25.08.2008, 18:06 11

Societatile de investitii financiare (SIF) au dat semne de oprire a trendului descendent, in sedinta de vineri, dupa ce au atins joi minimul ultimilor trei ani. Indicele general BET-FI, care reda evolutia SIF-urilor a inregistrat o crestere de 2,04%, pana la nivelul de 32.000 de puncte in ultima sedinta a saptamanii trecute.
Actiunile SIF Transilvania (SIF3) au crescut cel mai mult dintre SIF-uri, cu 3%, la 0,875 lei/actiune, pe un rulaj de 1,2 mil. lei. Cel mai ridicat rulaj l-au inregistrat titlurile SIF Oltenia (SIF5), nivelul tranzactiilor atingand suma de 4,7 mil. lei.
"Nu putem afirma cu certitudine ca aprecierea din ultima sedinta a SIF-urilor reprezinta un inceput de trend crescator pentru societatile financiare, insa putem spera la o oprire a scaderilor din ultima perioada. Cel mai probabil din toamna vom asista la o revenire pe plus a Bursei", a declarat Rares Nilas, directorul general al societatii de brokeraj BT Securities.
Indicele compozit al Bursei de la Bucuresti, BET-C, a consemnat o urcare de 0,7%, in timp ce indicele extins al Bursei, BET-XT, care reda evolutia celor mai lichide 25 de companii pe piata, a inregistrat o crestere de 0,9%.
Titlurile Petrom (SNP), cea mai mare companie listata, au inchis sedinta de vineri in stationare, la acelasi nivel de 0,442 lei/actiune, consemnat in sedinta anterioara. Actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au inregistrat o usoara crestere, de doar 0,2% fata de nivelul de referinta, pana la pretul de tranzactionare de 0,051 lei/actiune. Cotatiile companiilor petroliere au urcat indicele energetic, BET-NG, cu 0,4%.
"Abia dupa ce vom inregistra cresteri de 10% sau chiar 15%, abia atunci putem spune ca trendul crescator se confirma. Pana atunci insa, piata este dominata in continuare de un sentiment de teama, care alunga investitorii de pe Bursa", a adaugat Nilas.
Companiile din sectorul financiar au inregistrat si ele cresteri, titlurile Bancii Transilvania (TLV) consemnand in sedinta de vineri un avans de 1%, pana la nivelul de tranzactionare de 0,301 lei/actiune.
Actiunile bancii austriece, Erste Bank (EBS) au urcat cu 2,3%, atingand un pret pe actiune de 140 de lei, in timp ce titlurile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au inregistrat o crestere de 2,2%, pana la nivelul de 0,188 lei/actiune.
Titlurile BRD Groupe SocGen (BRD)
n-au inregistrat nicio schimbare semnificativa fata de sedinta precedenta de joi, actiunile bancii franceze inchizand sedinta la pretul de 16,9 lei/actiune.
"In conditiile in care Bursa pastreaza in continuare o volatilitate ridicata, investitorii nu vor intra la cumparare, in special investitorii conservatori si investitorii institutionali straini, tocmai cei de care Bursa are nevoie pentru o revenire. Puterea de cumparare a investitorilor straini este cea care determina trendul pentru Bursa de la Bucuresti, investitorii autohtoni neavand inca forta necesara sa dea tonul pe piata", a adaugat Nilas.
Titlurile producatorului de ingrasaminte chimice Azomures Tg. Mures (AZO), au inregistrat cea mai mare crestere pe parcursul sedintei de vineri, de 14%, atingand un pret de tranzactionare de 0,74 lei/actiune.
Cele mai tranzactionate titluri pe piata au fost actiunile Flamingo International (FLA), in sedinta de vineri fiind tranzactionate 8,7 mil. de actiuni, valoarea tranzactiilor ridicandu-se la 1,5 mil. lei.
Indicele compozit al pietei RASDAQ a urcat vineri cu numai 0,17%, pana la nivelul de 4.024 de puncte, cele mai tranzactionate titluri de pe piata fiind cele ale International Sinaia (INTE). Titlurile companiei hoteliere au inregistrat o crestere de 9%, fata de nivelul de referinta de joi, o actiune fiind tranzactionata la un pret de 1,2 lei. Valoarea tranzactiilor cu acestea s-a ridicat la aproximativ 0,33 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO