Burse - Fonduri mutuale

Exclusiv online: Bursa a revenit puternic pe scadere. Minus 5,1% pe BET, SIF-urile au pierdut 4%

12.05.2010, 00:00 18

Bursa de la bucuresti a inchissedinta de marti in scadere pronuntata la nivelul indicilor dinpiata, cea mai mare corectie fiind inregistrata de indicele BET, alcelor mai lichide zece titluri din piata, care a coborat cu 5,1%fata de cotatia de luni. Luni, piata locala a inregistat cele maimari cresteri din istoria bursei, de peste 11% pe BET pe fondulentuziasmului extern cu privire la planul Uniunii Europene desalvare si stabilizare a monedei europene.

Corectia indicelui BET s-a datoratin principal scaderilor titlurilor bancare BRD si BancaTransilvania (TLV), care au pierdut 8,1% si respectiv 3,5% fata dereferinta.

La categoria societatilorfinanciare, cea mai mare scadere a fost conseamnata de titlurileSIF Banat-Crisana (SIF1), care au coborat cu aproape 6% fata dereferinta. Titlurile SIF Olteania (SIF5) au inregistrat si deaceasta data cel mai mare rulaj din piata, de peste 11,5 mil. lei.Actiunile au pierdut insa 4,4% fata de cotatia de luni. Rulajul deieri a depasit 8,8 mil. euro.

Tot in sectorul financiar,actiunile Broker Cluj (BRK) au consemnat una dintre cele mai mariscaderi din piata, de 6,3%, cotatia titlurilor societatii deintermediere coborand la nivelul de 0,3 lei/unitate.

In sectorul energetic, actiunilesocietatilor de utilitati Transgaz (TGN) si OMV Petrom (SNP) auinregistrat de asemenea scaderi, de 5,8% si respectiv 5,4% fata dereferinta. Cea mai redusa scadere din sector a fost inregistrata deactiunile Transelectrica (TEL), care au coborat cu doar 0,6% fatade cotatia de luni. Indicele de profil BET-NG a pierdut astfel 4,1%fata de cotatia de referinta, coborand la nivelul de 720 depuncte.

Corectia de pe piata locala vinepe fondul revenirii pe minus si a principalelor piete europene,care la fel, in sedinta de luni au inregistrat cresteri istorice.Astfel, aproape de inchidere indicele paneuropean Euro Stoxx 50pierdea 2,2%, cea mai mare scadere din regiune fiind inregistratade indicele britanic FTSE 100, de 1,9%.

Indicele american Dow Jonespierdea in debutul sedintei de marti 0,4%, coborand sub nivelul de10.700 de puncte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO