Burse - Fonduri mutuale

„Imi vine greu sa dau o directie pentru Bursa pe termen mediu”

„Imi vine greu sa dau o directie pentru Bursa pe termen mediu”
13.05.2010, 23:06 29

Bursa de la Bucuresti a inchis sedinta de ieri in crestere, cuun avans de 2,7% pe indicele BET, al celor mai lichide zecetitluri, in timp ce indicele energetic BET-NG a urcat cu putinpeste 1,5%. Societatile financiare, grupate sub BET-FI au pierdut1,7% fata de referinta, corectie data in principal de evolutianegativa a titlurilor SIF Oltenia (SIF5). Actiunile societatiifinanciare au coborat ieri cu 7,3%, pana la pretul de 1,6lei/unitate.

"Corectiape titlurile SIF Oltenia cred ca este prea mica tinand cont devaloarea dividendelor acordate. Este posibil sa asistam incontinuare la scaderi pe aceste titluri", a apreciat Adrian Ciudin,directorul de tranzactionare al Carpatica Invest, societatea debrokeraj a Bancii Carpatica.

In top la aceasta categorie au urmat corectiile titlurilor SIFMuntenia (SIF4), de 1,3%, SIF Moldova (SIF2), cu minus 0,9% si SIFTransilvania (SIF3), cu o scadere de 0,8% fata de cotatia demiercuri. Titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) au reusit sa inchidape plus, cu un avans de 4,8% fata de referinta.

"S-a discutat de prea mult timp despre pragul de detinere laSIF-uri, dar pe termen scurt cred ca este singurul catalizatorpentru societatile financiare. S-a pierdut tot optimismul dinpartea investitorilor cu privire la majorarea pragului, iar acestiaasteapta primele masuri clare in acest sens. Nici nu se vinde peSIF-uri in speranta majorarii pragului, dar nici nu se cumpara,pentru ca investitorii incep sa creada ca acest demers nu o sa maiaiba loc", a mai spus Ciudin.

Titlurile bancare BRD si Banca Transilvania (TLV) au revenit peplus in sedinta de ieri, cu aprecieri de 2,9% si respectiv 5,8%, perulaje care au depasit 5,4 mil. lei. Valoarea totala atranzactiilor de ieri s-a ridicat la 6,7 mil. euro.

"Pe termen scurt ma astept la o reducere a volumelor, inconditiile in care datele de inregistrare pentru dividende au camtrecut", a explicat Ciudin.

In sectorul energetic, actiunile Transgaz (TGN) au revenit pescadere in sedinta de ieri, cu o corectie de 0,4% fata dereferinta, coborand astfel la pretul de 234 lei/unitate. Pe plus auinchis actiunile OMV Petrom (SNP) si Transelectrica (TEL), cuaprecieri de 3,2% si respectiv 2,2% fata de cotatia demiercuri.

Si sectorul constructiilor a inregistrat aprecieri in sedinta deieri, actiunile Dafora Medias (DAFR) si Condmag Brasov (COMI)urcand cu 1,5% si respectiv 5,5% fata de cotatia de miercuri.Titlurile Romcarbon Buzau (ROCE) au pierdut ieri peste 7,3%, dupace compania a publicat rezultate trimestriale in scadere.

"Suntem in continuare intr-o perioada de scaderi, dar cred ca petermen scurt vom vedea din nou o apreciere speculativa aprincipalelor cotatii. S-au injectat foarte multi bani pe planeuropean, insa pe intern stam foarte prost. Imi vine greu sa dau odirectie pentru piata locala pe termen mediu", a incheiatCiudin.

Principalele piete europene au revenit in sedinta de ieri peminus, indicele paneuropean Euro Stoxx 50 coborand cu aproape 1%fata de referinta. Din regiune, doar indicele britanic FTSE 100evolua pe plus spre inchidere, cu un avans de doar 0,1%. Indiceleamerican Dow Jones deschidea sedinta in scadere, cu o corectie depeste 0,1% fata de sedinta de miercuri.

De urmarit astazi

  • Evolutia actiunilor SIF Banat-Crisana (SIF1), dupa ce ieri afost ultima zi de inregistrare pentru dividend, iar actiunile auurcat cu peste 4%.
  • Evolutia titlurilor Petrom Aviation (ROFU), dupa ce compania apublicat rezultatele financiare trimestriale in crestere ieri.
  • Evolutia titlurilor Romcarbon Buzau (ROCE), care au pierdutpeste 7% in sedinta de ieri, fiind ultima zi de inregistrare pentrudividend.
  • Evolutia actiunilor Santierului Naval Orsova (SNO), pe fondulpublicarii rezultatelor trimestriale, cu afaceri in scadere cu33%.
  • Evolutia titlurilor Condmag (COMI), dupa ce compania a publicatjoi venituri in stagnare la trei luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO