Burse - Fonduri mutuale

Proeuropenii olandezi câştigă lupta electorală, iar bursele europene urcă. Urmează Franţa

Mark Rutte

Mark Rutte

Autor: Dan Grigore Ivan

17.03.2017, 00:04 577

După Austria, este rândul Olandei să dea câştig de cauză forţelor pro-europene. Partidul premierului olandez în exerciţiu, Mark Rutte, a câştigat alegerile, după ce a obţinut 19% din voturi, echivalentul a 33 de locuri în Parlament, faţă de 40 de locuri ocupate în urma scrutinului de acum patru ani.

Formaţiunea eurosceptică a candidatului Geert Wilders a ieşit pe locul al doilea, dar scena politică olandeză rămâne foarte fragmentată, o alianţă a celor trei partide de dreapta (Libertate şi Democraţie, creştin-democraţii şi D66) nefiind suficientă pentru a atinge cele 76 de locuri necesare pentru formarea majorităţii, forţând astfel cooptarea unui partid orientat mai către stânga. Cu toate acestea, majoritatea guvernamentală va fi asigurată de o coaliţie ce susţine proiectul european.

Indicele olandez AEX, referinţa primei burse a lumii, a crescut cu peste 0,5%, iar dintre cei 25 de constituenţi ai acestuia, 18 dintre ei afişau aprecieri ale valorii de piaţă.

Cea mai mare creştere a fost con­semnată de compania ArcelorMittal, a cărei capitalizare bursieră a ajuns la 25,23 miliarde euro, echivalentul unui avans de 2,76%. În acelaşi timp, acţiunile instituţiilor financiare au urcat imediat după anunţarea rezultatului electoral.

Banca ABN Amro a ajuns la o valoare de piaţă de 6,63 miliarde euro, după ce titlurile sale s-au apreciat cu 1,7% ieri, iar în ultimul an a înregistrat o creştere de 30%. De asemenea, ING Groep a crescut cu peste 1,6%, până la o valoare de piaţă de 55,8 miliarde euro.

Următoarea etapă în lupta pentru continuarea sau nu a proiectului european se mută astfel la Paris, unde în data de 23 aprilie se va organiza primul tur de scrutin pentru preşedinţia Franţei, membru fondator al Uniunii Euro­pene.

Emmanuel Macron, cu o platformă de centru proeuropeană, este văzut în acest moment drept favorit la câştigarea ambelor tururi de scrutin, în finala de pe 7 mai urmând, cel mai probabil, să o întâlnească pe Marine LePen.

Bursa de la Paris a crescut de la începutul acestui an cu 3%, iar imediat după anunţarea rezultatelor de la Amsterdam, indicele CAC 40 s-a apre­ciat cu 0,5%, în linie cu evoluţia tuturor marilor burse europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO