Burse - Fonduri mutuale

Tranzacţie record pe bursă: BERD a vândut 5% din BRD cu 107 mil. euro

Tranzacţie record pe bursă: BERD a vândut 5% din BRD cu 107 mil. euro

Autor: Andrei Chirileasa

23.02.2011, 16:11 158

Un pachet de 5% din acţiunile BRD-Societe Generale (BRD) s-avândut pe Bursă prin 8 tranzacţii speciale în valoare de 454,7 mil.lei (107 mil. euro). Vânzătorul este Banca Europeană pentruReconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), conform unui anunţ alinstituţiei care confirmă informaţiile apărute anterior în piaţă.Tranzacţiile s-au realizat la preţul de 13,05 lei/acţiune, cu 5,43%sub preţul din piaţă de luni.

"Ieşirea noastră de la BRD - Groupe Société Générale vine într-operioadă în care atractivitatea României în faţa investitorilorinstituţionali a crescut. Suntem mândri că am contribuit ladezvoltarea BRD până la instituţia financiar solidă care esteastăzi. Suntem hotărâţi să menţinem cooperarea şi relaţiileputernice cu BRD - Groupe Société Générale în România", a declaratNick Tesseyman, şeful direcţiei de instituţii financiare din cadrulBERD.

BERD deţinea din 1999 un pachet de 5% din BRD-SocGen. Instituţiaa renunţat în luna octombrie să mai aibă un reprezentant înConsiliul de Administraţie al celei de-a doua mari băncilocale.

Anne Fossemalle, director în divizia instituţii financiare aBERD, a demisionat din CA al BRD în luna martie2010, după aproape 7ani de când fusese aleasă ca membru.

Locul său în CA a fost atribuit unui reprezentant al SociétéGénérale, grupul francez care deţine în prezent 59,36% din bancă.Pe 6 octombrie Banca Naţională a aprobat numirea lui BernardoIncera, care a preluat funcţia de "administrator provizoriu".

BRD a fost în topul celor mai tranzacţionate acţiuni de laînceputul anului, pe fondul vânzărilor celorlalţi acţionariminoritari importanţi ai băncii, SIF-urile. Acestea au vândut înultimul an acţiuni de circa 50 de milioane de euro.

BRD a raportat pentru anul trecut un profit net de 501 milioanelei, în scădere cu 36% faţă de anul precedent, dar cel mai marecâştig net obţinut de o bancă din România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO