Business Hi-Tech

71% din piaţa locală de internet fix este în mâinile a doi jucători: RCS&RDS şi Romtelecom

no title

Autor: Adrian Seceleanu

14.12.2011, 11:30 1276

La jumătatea anului 2011 peste 70% din numărul total de conexiuni la internet fix din România se aflau în mâinile a doar două companii: RCS&RDS şi Romtelecom, arată un calcul al ZF, bazat pe datele anunţate de operatori şi autoritatea de reglementare în comunicaţii (ANCOM).

Liderul pieţei este compania românească RCS&RDS, cu 39% din piaţă iar numărul doi este Romtelecom cu 32%. Pe locul trei se află la o mare distanţă UPC, cu 8% din conexiuni, în timp ce restul pieţei este fragmentată între zeci de jucători mai mici.

Din decembrie 2009 până în la finele lunui iunie 2011 Romtelecom şi-a mărit cota de piaţă de la 29% la 32%, potrivit calculelor ZF.

În ultimii doi ani, în care recesiunea a pus o presiune şi mai mare pe preţuri, Romtelecom s-a luptat să-şi crească acest business atât prin războaie ale tarifelor cu RCS&RDS şi UPC, cât şi prin achiziţii, realizate prin operatorul de cablu înfiinţat special în acest scop, NextGen Communications.

Rata de penetrare a conexiunilor de acces la internet în bandă largă la puncte fixe la 100 locuitori (numărul total de conexiuni/numărul de locuitori ai României) a atins nivelul de 14,6% la jumătatea acestui an, în timp ce rata de penetrare la 100 gospodării (numărul de conexiuni furnizate persoanelor fizice/numărul de gospodării din România) a crescut la 38,7%.

Totodată, în prima jumătate a anului 2011 numărul de conexiuni la puncte fixe instalate persoanelor juridice a înregistrat uşoare scăderi (-1%), în timp ce conexiunile instalate persoanelor fizice au înregistrat o creştere de 5%.

98% dintre conexiunile de acces la internet în banda largă aveau o viteză de transfer de cel puţin 2 Mbps, în timp ce 62% de cel puţin 10 Mbps.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO