Business Hi-Tech

Date IDC: 2023 a fost cel mai slab an pentru vânzările de smartphone-uri din ultimul deceniu. Samsung a pierdut în faţa Apple titlul de „rege” al smartphone-urilor, după o scădere a vânzărilor de 11% în trim. 4 din 2023. Revenirea Huawei

Date IDC: 2023 a fost cel mai slab an pentru vânzările...

Autor: Adrian Seceleanu

16.01.2024, 18:40 90

„Ultima dată când o companie care nu se numeşte Samsung a fost pe primul loc pe piaţa smartphone-urilor a fost în 2010”, aşa sună începutul comunicatului de presă al companiei de analiză IDC prin care a fost anunţată ceea ce companiai consideră o supriză pe piaţa smartphone-urilor din 2023: Apple a trecut pe primul loc cu aproape 235 de milioane de unităţi livrate.

Performanţa Apple vine într-un context în care livrările globale de smartphone-uri au scăzut cu 3,2% la 1,17 miliarde de unităţi în 2023. Acesta este cel mai scăzut număr de smartphone-uri vândute în ultimul deceniu, conform IDC, care pune evoluţia pe seama provocărilor din economie. Totuşi în a doua parte a anului piaţa a început să crească, ceea ce oferă speranţe pentru un 2024 mai bun, conform IDC.

"Deşi am văzut o creştere puternică din partea jucătorilor Android care sunt prezenţi şi pe segmentele inferioare ale pieţei, cum ar fi Transsion şi Xiaomi, cel mai mare câştigător este clar Apple", a spus Nabila Popal, director de cercetare în cadrul echipei IDC Worldwide Tracker. "Nu doar că Apple este singurul jucător din Top 3 care arată o creştere la nivelul anului, dar deţine şi locul 1 la nivel de an pentru prima dată. Toate acestea în ciuda confruntării cu provocări de reglementare crescute şi cu o concurenţă reînnoită din partea Huawei în China, cea mai mare piaţă a sa. Succesul şi rezilienţa continuă a Apple se datorează în mare parte tendinţei crescânde de achiziţie a dispozitivelor premium, care acum reprezintă peste 20% din piaţă, creştere alimentată de oferte agresive de trade-in şi de planuri de finanţare fără dobândă."

"Schimbarea generală în clasament în partea de sus a pieţei subliniază intensitatea concurenţei în cadrul pieţei smartphone-urilor", a spus Ryan Reith, vicepreşedinte de grup cu IDC Worldwide Mobility şi Consumer Device Trackers. "Apple a jucat cu siguranţă un rol în scăderea Samsung, dar şi spaţiul Android se diversifică în sine. Huawei a revenit şi face progrese rapide în China, branduri precum OnePlus, Honor, Google şi altele lansează dispozitive foarte competitive în gama de preţuri inferioară a segmentului high-end. Iar telefoanele pliabile şi discuţiile crescute în jurul capacităţilor AI pe smartphone câştigă teren. În general, spaţiul smartphone-urilor se îndreaptă către o perioadă foarte interesantă."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO