Business Hi-Tech

HP ramane lider si la solutii de stocare

10.12.2002, 00:00 12

Vanzarile de solutii de stocare de date au continuat sa scada pe trimestrul trei al acestui an, iar analistii IDC (International Data Corporation) prevad o continuare a acestei tendinte in viitorul apropiat, informeaza ZDnet.com.
Incasarile totale din domeniul solutiilor de stocare de date se cifreaza la 4,7 miliarde de dolari pe trimestrul al treilea, cu 2 procente mai putin fata de perioada iulie-septembrie. "Evolutia incasarilor pe trimestrul al treilea dovedeste ca nu poate fi vorba de o relansare a vanzarilor in 2003", a precizat Charlotte Rancourt, analist IDC.
Hewlett-Packard continua sa fie numarul unul mondial in sectorul solutiilor de stocare de date, detinand 27% din piata, urmata de IBM cu aproximativ 20%. EMC a reusit sa-si pastreze pozitia a treia cu 11% din piata, dar a avut de suferit din cauza reducerii puternice a veniturilor in acesta perioada. Dell Computer si Hitachi sunt pe locul patru, cu aproximativ 6% din piata.
Cel mai puternic declin s-a observat in segmentul solutiilor de stocare in retea, spun analistii de la IDC. Piata solutiilor de stocare atasate retelelor IT (NAS - network-attached storage) a scazut cu 10% in perioada iulie-septembrie fata de trimestrul anterior.
In ciuda scaderii vanzarilor, companiile au tendinta de a trece de la sistemele de stocare atasate direct calculatoarelor la cele de retea ceea ce indica o perspectiva pozitiva pe termen lung pentru producatori, mai spun analistii.
Network Appliance conduce piata de solutii de stocare atasate retelei (NAS), ocupand 37% si depasind astfel EMC, ce detine numai 31% din piata.
HP a preluat conducerea pe piata solutiilor de stocare in retea (SAN - storage area network) cu 31% din piata. Pe locul al doilea ramane EMC. Nici aceasta piata nu a fost ferita de recesiune, veniturile pe trimestrul trei fiind cu 6% mai mici decat in perioada aprilie-iunie 2002.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO