Business Hi-Tech

Oferta record depusa de Telefonica pentru preluarea Cesky Telecom

01.04.2005, 00:00 16



Compania spaniola Telefonica si-a eclipsat rivalii in cadrul licitatiei pentru preluarea pachetului de 51% din actiunile Cesky Telecom, cu o oferta de 3,57 mld. $ (2,74 mld. euro), peste asteptarile analistilor.



Fondul Proprietatii Nationale din Cehia a anuntat ca oferta inaintata de Telefonica in cadrul celei mai importante tranzactii cu actiuni din Europa de Est din acest an reprezinta  cu peste 25% mai mult decit pretul titlurilor operatorului ceh atins miercuri, la inchiderea bursei.



"Aceasta este o bomba. Nimeni nu se astepta la o oferta atat de mare", a spus Barbara Seidlova, analist la ING Financial Markets. Oferta Swisscom s-a situat pe locul al doilea, urmata de cea a companiei Belgacom.



Consortiul format din firmele private de investitii Blackstone, CVC Capital Partners si Providence Equity Partners, sustinut de France Telecom, a fost eliminat din licitatie, din cauza conditiilor numeroase pe care oferta sa le impunea. Credit Suisse First Boston si divizia CDI a Erste Bank sunt consultantii statului ceh in aceasta tranzactie, in timp ce Telefonica beneficiaza de serviciile firmelor Merrill Lynch si Wood & Company. Actiunile Cesky Telecom au inceput in crestere ieri, fiind cotate cu 11,7% mai mult fata de inchiderea de miercuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels