Business Hi-Tech

Samsung bate pentru prima oară Apple pe smartphone

Samsung bate pentru prima oară Apple pe smartphone

Samsung a vândut între 18 milioane şi 21 de milioane de smart­phone-uri în trimestrul al doilea. Foto AFP

Autor: Ştefan Vrabie

26.07.2011, 00:02 1538

Vânzările explozive de mobile cu Andro­id le-ar putea aducesud-coreenilor în al doilea trimestru primul titlu de lider pepiaţa telefoa­ne­lor inteligente.

Samsung Electronics, producătorul smart­phone-urilor Galaxy, adepăşit pentru prima dată Nokia şi Apple în vânzările desmart­phone-uri, motivul fiind cererea ridicată pentrusmartphone-urile cu sistem de operare Google Android, potrivitanaliştilor firmei de cercetare a pieţei Strategy Analytics, citaţide agenţia de presă Bloomberg.

Analiştii estimează că firma sud-coreeană a vândut între 18milioane şi 21 de milioane de smart­phone-uri la nivel global întrimestrul aprilie - iunie, comparativ cu 16,7 milioane de uni­tăţivândute de Nokia şi 20,3 milioane de iPhone-uri vândute deApple.

Estimările arată că sistemul de operare mo­­bil Google Androidcâştigă teren în faţa com­­paniei Apple, în timp ce Nokia, care asem­nat un parteneriat cu Microsoft pentru a oferi plat­formaWindows Mobile pe viitoarele smart­phone-uri Nokia, încearcă sămenţină pasul pe piaţa smartphone-urilor. Samsung, care produce şitelefoane mobile ieftine, a ra­por­tat că urmăreşte să îşi dublezevânzările de telefoane de top anul acesta.

"Smartphone-urile cu sistem de operare Android din portofoliulSamsung au vânzări puternice în majoritatea regiunilor", a declaratNeil Mawston, analist la Strategy Analytics. "Samsung are o şansărezonabilă de a prinde pri­mul loc dacă va continua să îşi extindăpor­to­foliul de smartphone-uri Android în pieţe ca­reînregistrează creşteri masive precum China sau Brazilia. Samsung şiApple vor fi la ace­laşi nivel, din punctul de vedere alsmartphone-urilor, până la sfârşitul anului", a mai spus el.

Analiştii consideră că Samsung va înre­gi­stra o cotă de piaţăde 20% anul acesta dacă sunt luate în calcul şi telefoanele mobilecu funcţii de de bază, comparativ cu Nokia care va avea 26%,aducând decalajul dintre cele două cele mai mari companiiproducătoare de telefoane mobile la cel mai mic nivel înregistratvreodată.

Vânzările globale de smartphone-uri Sam­sung au fost în urmaNokia, Apple şi Research in Motion în primul trimestru al anului,potrivit com­­paniei de cercetare International Data Corp.

Vânzările companiei sud-coreeane au început să accelereze odatăcu lansarea telefo­nului Galaxy S2, succesorul bestseller-uluiSamsung Galaxy introdus anul trecut pentru a contracara iPhone-ulde la Apple.

Apple a dat în judecată Samsung în aprilie, susţinând cădispozitivele Galaxy au copiat tehnologii şi modele de designfolosite de Apple pentru a crea tableta iPad şi smart­phone-urileiPhone. Acţiunea împotriva Sam­sung se adaugă la procesele cuprivire la încăl­ca­rea brevetelor împotriva dispozitivelor cuplat­formă Android, precum cele de la Mo­to­ro­la Mobility Holdingsşi HTC, acum când software-ul de la Google câştigă cotă depiaţă.

Cota de piaţă Android va creşte la 44% până în 2015, de la 39%cât înregistrează anul aceta, conform previziunilor firmei decercetare IDC. Vânzările globale vor creşte cu 55%, la 472 demilioane de unităţi, spun cercetătorii de la IDC.

Samsung va ataca, de asemenea, şi piaţa consumatorilor caredoresc telefoane mobile la un preţ mic, cu modelele care utilizeazăsoftware-ul companiei numit Bada. Compania sud-coreeanăintenţionează să introducă pe piaţă un nou model bazat pe sistemulde operare propriu în a doua jumătate a anului, a spus J.K. Shin,directorul diviziei de telefoane mobile al Samsung, într-oconferinţă de pe 20 iulie.

Debutul unui nou model de iPhone care este programat înseptembrie ar putea încetini avântul Samsung, a spus Mawson.ãSamsung va trebui să muncească din greu pentru a ţine pieptacestei ameninţări concurenţiale", a mai afirmat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO