Business Hi-Tech

Week-end-ul dramatic de la OpenAI: Încercarea lui Sam Altman de a reveni la cârma „părintelui ChatGPT” cu ajutorul Microsoft şi a altor investitori a eşuat, boardul a rămas pe poziţii şi a recrutat un alt CEO interimar - pe Emmett Shear, fostul director executiv al Twitch.

Sam Altman s-a fotografiat duminică la intrarea în sediul OpenAI, cu un card de vizitator. El spera că îşi va recâştiga poziţia de CEO, dar eforturile sale au eşuat

Sam Altman s-a fotografiat duminică la intrarea în sediul OpenAI, cu un card de vizitator. El spera că îşi va recâştiga poziţia de CEO, dar eforturile sale au eşuat

Autor: Adrian Seceleanu

20.11.2023, 10:17 312

OpenAI - start-up-ul care a arătat întregii lumi potenţialul disruptiv al inteligenţei artificiale şi care a impus pe agenda liderilor din business şi politică acest subiect odată cu lansarea ChatGPT - se află în mijlocul unui uriaş scandal declanşat odată cu demiterea intempestivă a liderului său, Sam Altman, care este şi unul dintre cofondatori, scandal care ameninţă să ducă la anularea unei runde de finanţare care ar fi evaluat proiectul la 90 mld. $ dar şi funcţionarea în sine a companiei.

După demiterea şoc a lui Altman, prin intermediul unui call pe platforma Google Meet, investitorii în frunte cu Microsoft – principalul finanţator, s-au revoltat şi au încercat să-l aducă pe fostul CEO înapoi la vârful companiei.
Dar încercarea lui Sam Altman de a se întoarce la OpenAI după ce a fost dat afară vineri a eşuat duminică seara, deoarece boardul care l-a demis a refuzat să accepte termenii propuşi pentru reînvestirea sa şi a găsit pe altcineva să preia locul lui Altman, a scris Wall Street Journal.
Emmett Shear, fostul director executiv al Twitch, a fost numit CEO interimar, conform persoanelor cu cunoştinţe despre situaţie. Altman a fost şocat de decizie, având anterior încrederea că va putea să se întoarcă la compania pe care a co-fondat-o.
După lansarea ChatGPT, Altman a devenit simbolul exploziei inteligenţei artificiale şi a făcut din compania sa una dintre cele mai valoroase din industria tehnologică. El a fost, de asemenea, esenţial pentru relaţia strânsă a companiei cu Microsoft, care a devenit dependentă de tehnologia sa şi rămâne cel mai mare investitor al OpenAI, cu o participaţie de 49%.

Altman a fost la biroul OpenAI duminică, tabăra sa reuşind să aducă boardul la masa negocierilor, în timp ce investitorii şi mulţi angajaţi au pus presiune în weekend pentru a-l ajuta să preia din nou controlul OpenAI.
În cele din urmă, insistenţa lui Altman ca actualul board – cel care l-a concediat peste noapte - să demisioneze a condamnat în mare parte şansele contra-„revoluţiei sale”, au spus persoane familiarizate cu situaţia. În ciuda presiunii din partea investitorilor, inclusiv a Microsoft şi a fondului de capital de risc Thrive Capital, membrii boardului au respins încercările lor de a-l reinstala pe Altman, cu ajutorul unei structuri neobişnuite care le-a oferit mai multă putere decât a investitorilor care au investit miliarde în compania de AI.
Altman le-a spus aliaţilor săi că acum intenţionează să-şi înfiinţeze propria companie, au spus persoanele familiarizate cu situaţia.
Mira Murati, care fusese numită CEO interimar vineri, şi-a exprimat sprijinul pentru întoarcerea lui Altman.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO